Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Linssoppa

Linssoppa. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Linssoppa

Linssoppa är en fenomenal vardagsrätt som med varierande kryddor och smaksättning aldrig känns tråkig. Ingredienserna är sådana som alltid finns hemma och lätt och snabbt kan kokas ihop.

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor

100 g rotselleri

3 msk olja

3 dl röda linser

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

1 tsk ingefära

1 dl hackad persilja

500 g tomatkross

ca 1 l grönsaksbuljong

1 röd paprika

1 citron




Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Skala sellerin och riv den på den grövsta sidan av rivjärnet. Fräs kryddorna och grönsakerna i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatkrosset och buljongen. Spola av linserna i kallt vatten och tillsätt dem.


Låt soppan koka sakta i ca 20–30 minuter. Tillsätt tärnad paprika, saften av en citron och persilja. Justera konsistensen genom att tillsätta vätska. Smaka av och servera med ett gott bröd.


Tips! Vill du hellre servera rätten som gryta är det bara att minska på vätskan.