Matbiten: Linssoppa
Linssoppa är en fenomenal vardagsrätt som med varierande kryddor och smaksättning aldrig känns tråkig. Ingredienserna är sådana som alltid finns hemma och lätt och snabbt kan kokas ihop.
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
3 msk olja
3 dl röda linser
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 dl hackad persilja
500 g tomatkross
ca 1 l grönsaksbuljong
1 röd paprika
1 citron
Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Skala sellerin och riv den på den grövsta sidan av rivjärnet. Fräs kryddorna och grönsakerna i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatkrosset och buljongen. Spola av linserna i kallt vatten och tillsätt dem.
Låt soppan koka sakta i ca 20–30 minuter. Tillsätt tärnad paprika, saften av en citron och persilja. Justera konsistensen genom att tillsätta vätska. Smaka av och servera med ett gott bröd.
Tips! Vill du hellre servera rätten som gryta är det bara att minska på vätskan.