Lätt att äta rätt i personalrestaurangen
Det finns många sätt att äta hälsosamt på arbetsplatsen, men de som äter i en personalrestaurang följer i allmänhet kostrekommendationerna bäst. Genom att äta rätt orkar man bättre och löper mindre risk att råka ut för olycksfall.
– Maten är av stor betydelse för arbetshälsan. De som äter hälsosamt under arbetsdagen upprätthåller arbetseffektiviteten bättre och är mer tillfreds med sitt jobb. Dessutom minskar risken för olycksfall i arbetet, säger Susanna Raulio som är specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Hon konstaterar att det enklaste sättet att äta hälsosamt under arbetsdagen är att besöka personalrestaurangen, om det finns en sådan på den egna arbetsplatsen. Av de finländska arbetstagarna har ungefär två tredjedelar tillgång till en personalrestaurang, men inom arbetaryrken är andelen klart lägre.
Dessutom är de som jobbar inom arbetaryrken sämre än genomsnittet på att utnyttja personalrestaurangen, då när det finns en på den egna arbetsplatsen.
– Orsakerna till att man väljer att inte äta i personalrestaurangen kan vara många. Vissa säger att priset är orsaken, men det kan också bero på hurdan mat man är van att äta. Och delvis handlar det om vad man värdesätter – om man tycker att det är viktigt att äta hälsosamt, säger Susanna Raulio.
Hon anser ändå att man i allmänhet får bra valuta för pengarna i personalrestaurangerna.
– Ska man sätta ihop en någorlunda hälsosam måltid i matbutiken får man snabbt motsvarande summa att gå åt.
Sällan sallad i matlådan
Den stora fördelen med att äta i personalrestaurangen är att man får en komplett måltid.
– Det serveras oftast en bra, färsk salladsbuffé. Huvudrätterna är åtminstone hyfsat hälsosamma och fisk finns på menyn en till två gånger i veckan, vilket motsvarar kostrekommendationerna. Alla element brukar ingå i priset – också matdryck, salladsdressing och bröd, säger Susanna Raulio.
Också de som inte normalt prioriterar grönsaker så högt brukar äta hälsosammare när de kan välja ur en salladsbuffé – och på det sättet kan låta bli att ta det de inte tycker om.
– Fyll hälften av tallriken med grönsaker, en fjärdedel med en kolhydratkälla som till exempel ris – gärna fullkorn – och en fjärdedel med proteiner, tipsar kostexperten.
Hon konstaterar att det går att äta hälsosamt också om man inte äter i personalmatsalen – bara kosten är mångsidig.
– Det är till exempel helt okej att ta med sig husmanskost från föregående kväll. Det är ändå relativt sällan man ser sallad i lunchlådorna – framför allt i männens.
Susanna Raulio säger att det har blivit vanligare att personalrestauranger är öppna på kvällarna, eller att man gör färdiga portioner för kvällsskiftet som man lämnar kvar när restaurangen stänger.
– Det är något som är värt att uppmuntra.
Våga fråga
Susanna Raulio betonar att arbetsgivarna har mycket att vinna på att ge sina anställda en god lunchförmån – arbetstagarna trivs bättre på jobbet och de är mer produktiva. Ett enkelt sätt att öka trivseln och främja hälsosamma levnadsvanor är att ställa fram en fruktkorg i pausrummet.
– Om man som arbetstagare är missnöjd med maten lönar det sig att be om förbättringar. Många gånger hänger det på att man inte har förstått att fråga.
Susanna Raulio anser att också företagshälsovården kunde fästa större uppmärksamhet vid folks matvanor.
– Om någon till exempel klagar över att den har problem med orken, kunde det vara bra att betona kostens betydelse.
Jonny Smeds