Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Krista Shepherdson pelkää itse…

Krista Shepherdson kuvattiin työpaikallaan.

Uutinen

Krista Shepherdson pelkää itsensä ja elintarviketurvallisuuden takia

“Synkkää, erittäin synkkää. Huonolta näyttää, mutta toivotaan, ettei hallitus ihan kaikkia leikkauksia toteuttaisi.”

Makeistehtaalla työskentelevä Krista Shepherdson on seurannut hallituksen toteuttamia ja suunnittelemia leikkauksia kauhistuneena.

– Aika ahdistavaa luettavaa. Leikkaukset vaikuttaisivat paljon tulevaisuuteen. Tuntuu, että oman työhistorian suurimpia muutoksia on nyt tulossa. Toivotaan, että edes puolet ei kävisi toteen. Tämä koskettaa ihan kaikkia: työntekijöitä, työttömiä, kotivanhempia, vanhuksia. Paitsi tietysti parempituloisia, Shepherdson sanoo.

Hän pohtii erityisesti ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttamista palkattomaksi. Se kun iskee suoraan omaan kukkaroon, mutta niin myös työnantajan kukkaroon.

Elintarvikealalla se voi pahimmillaan vaarantaa jopa elintarviketurvallisuuden. Jos on vatsatautia tai flunssaa, niin se voi helposti päätyä kuluttajatuotteisiin. Silloin siitä voi tulla firmalle iso lasku, jos joudutaan tekemään jopa takaisinvetoja. Siitäkin, että menee kipeänä töihin ja sairastuttaa muita, voi tulla iso lasku työnantajalle.

Shepherdsonista Suomessa opittiin juuri se, ettei sairastuneena pidä mennä töihin.

Koronassa hoettiin, että jos olet kipeä, niin älä mene töihin. Mutta jos ensimmäinen päivä on palkaton, niin ihmiset ajattelevat, että en minä nyt niin kipeä ole ja menevät töihin. Sitten se voikin olla jotain vakavampaa.

Hän nostaa esiin myös eri alat, joista joissain sairastelu on jopa osa työnkuvaa.

– Varsinkin päiväkodeissa on kohtuutonta, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton. Työssä joutuu olemaan koko ajan läheisissä tekemisissä lasten ja muiden ihmisten kanssa. Sairastuminen on huomattavasti todennäköisempää kuin monissa muissa ammateissa.

Näin tää meidän hyvinvointiyhteiskunta murenee hyvinkin nopeasti.

Shepherdson kavahtaa myös irtisanomisen helpottamista.

– Tähän mennessä irtisanomiseen on pitänyt olla painava syy. Nyt jopa yhden virheen takia voi saada potkut. Tai sen takia, että on sairastellut.

Hän uskoo, että tämä luo turvattomuutta kaikille työntekijöille, niin nuorille kuin vanhemmillekin.

– Epävarmuus omasta työpaikasta voi pahimmillaan johtaa siihen, että ihmiset eivät uskalla enää ostaa asuntoja. Miten pankitkin tähän suhtautuvat? Entä jos esihenkilö ei vaikka pidä sinusta? Hän voi etsiä minkä tahansa syyn, että saa sinut pihalle. Se jännittää itseni ja muiden nuorten puolesta, Krista Shepherdson sanoo.

– Ja vielä enemmän vanhempien työntekijöiden puolesta, Jos saat vaikkapa viisikymppisenä potkut, niin sinulla ei ole enää niin hyvät työllistymismahdollisuudet kuin nuoremmilla. Jos työnantaja haluaa nuorempaa ja osaavampaa väkeä tilalle, niin vanhemmat on helppo irtisanoa. Se luo epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta.

Epävarmuutta vain lisää työttömyysturvan heikentäminen, esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen.

– Aikaisemmin kuin sait potkut, niin oli aikaa etsiä uusi työpaikka. Nyt kun irtisanomissuojaa heikennetään ja työttömyysturvaa porrastetaan, niin aikaa etsimiselle on vähemmän. Näin tää meidän hyvinvointiyhteiskunta murenee hyvinkin nopeasti.

Krista Shepherdsonin mukaan työnantajat ja työntekijät ovat jo aikoja sitten päässeet sopuun kohtuullisista työehdoista. Nyt niitä ollaan heikentämässä työntekijöiden näkökulmasta merkittävästi.

– Maksaisin mielelläni enemmän veroja, jos vain nämä mistä muinoin on saatu neuvoteltua, pysyisivät. En näe sitä säästöä, mitä hallitus näillä ajaa takaa.

Shepherdson uskoo, että leikkaukset muuttavat yhdessä sopimisen kulttuurin yksipuoliseksi saneluksi.

– Esimerkiksi laissa lukee, että minimipalkka on kohtuullinen palkka. Se on sitten ilmeisesti jatkossa työnantajien pääteltävissä, mikä on kohtuullinen palkka. Pelkään, että tämä johtaa siihen, että haetaan ulkomailta työntekijöitä, kun suomalaiset eivät suostu niin pienellä tekemään. Ja sitten suomalaiset ovat työttöminä. Tuleeko siitäkään säästöä sitten?

Työntekijöiden ja ammattiliittojen viimeinen taistelukeino ovat olleet jo vuosisadan ajan lakot.

– Se on käytännössä meidän ainoa työtaistelutoimi. Jos se viedään, niin siinä viedään meiltä samalla kaikki oikeudet pois. Se on vain työnantajan sanelua sen jälkeen. Ei voida sanoa vastaan.

– Synkkää, erittäin synkkää. Huonolta näyttää, mutta toivotaan, ettei hallitus ihan kaikkia leikkauksia toteuttaisi, Shepherdson sanoo.

Artikkelia muokattu 13.3.2024 kello 10.15:
Poistettu työpaikan nimi.

Lue lisää hallituksen toteuttamista ja suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä:
www.sak.fi/painavasyy