SAK:n Ari-Matti Näätäsen väitöskirja todistaa: Vahva ay-liike torjuu yhteiskunnan polarisaatiota ja tuloerojen kasvua
SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätäsen väitöskirjan aihe lähti liikkeelle korkeakouluharjoittelusta, jossa hän tutki Haminasta, Kemijärveltä ja Kajaanista työttömäksi jääneitä paperimiehiä. Lisäpontta antoi matkapuhelinyhtiö Nokian lopettaminen Salossa muutamia vuosia paperitehtaiden jälkeen.
– Yhdistävä tekijä Nokialla ja paperitehtailla oli globalisaation aiheuttama iso rakennemuutos: työelämässä tarvittava osaaminen muuttui ja tietyn alan työpaikat katosivat kokonaan joltakin alueilta. Kummassakin tapauksessa valtiolta toivottiin ja odotettiin aktiivisia toimia ihmisten auttamiseksi, Ari-Matti Näätänen sanoo.
Tähän taustaan syntyi Näätäsen 29.syyskuuta hyväksytty väitöskirja. Otsikkona on globalisaation ja ay-liikkeen vaikutus moderniin sosiaalipolitiikkaan.
– Olen tutkinut keinoja, joita valtiot ovat tehneet vähentääkseen kansalaisten tuloeroja ja turvatakseen heidän toimeentulonsa. Taustalla on globalisaatio, joka on vaikuttanut Suomen lisäksi muihin länsimaihin.
Ari-Matti Näätänen on tullut tutkimuksessaan loppupäätelmään, ettei globalisaatio itsessään lisää tuloeroja, vaan syyllinen löytyy työttömyydestä ja työmarkkinoiden polarisaatiosta eli joidenkin töiden katoamisesta. Esimerkiksi juuri matkapuhelimien ja paperinvalmistuksen siirtymisestä muualle.
– Vähän yllättäen globalisaatiosta ei näytä seuraavan sosiaaliturvamenojen laskua vaan nousemista. Kun halutaan kilpailla laadulla, niin on pidettävä huolta yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Kun ihmisen luottavat yhteiskunnan pitävän huolta, se takaa työrauhan ja yrityksille vakaan toimintaympäristön.
Parasta sosiaalipolitiikkaa on siis satsaaminen työttömyyden hoitamiseen. Tässä Näätänen näkee ay-liikkeen roolin tärkeäksi. Vahvan ay-liikkeen huomattiin tutkimuksessa korreloivan työttömyyden hoitoon käytettyjen resurssien kanssa.
– Jos ay-liikkeellä ei ole voimaa, eriarvoisuus lisääntyy ja sosiaalipolitiikan menot pienenevät eli turva heikkenee.
Nykyinen hallitus on ottanut selkeästi linjan, missä se leikkaa sosiaalikuluja rankalla kädellä. Ay-liikkeellä on Ari-Matti Näätäsen mukaan nyt näytön paikka.
– Hyvin järjestäytynyt ay-liike on paras työtekijöiden etujen valvoja isossa kuvassa. Jos sillä on tarpeeksi painostusvoimaa, estetään tuloerojen kasvu ja työmarkkinoiden eriarvoistuminen.
Otsikkoa muokattu klo 12.15: SAK:n Ari-Matti Näätäsen väitöskirja todistaa ay-liikkeen ja tuloerojen yhteyden muutettu nykyiseen muotoon.