SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta valittiin Euroopan ay-kattojärjestön ETUC:n varapuheenjohtajaksi
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta valittiin tänään perjantaina Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n hallituksen varapuheenjohtajaksi. Valinta tehtiin ETUC:n kongressissa Berliinissä.
– Olen erittäin iloinen valinnastani Euroopan ay-liikkeen puheenjohtajistoon. Viimeiset seitsemän vuotta olen toiminut ETUC:n hallituksen ja työvaliokunnan jäsenenä ja nyt voin jatkaa tätä arvokasta ja antoisaa eurooppalaista edunvalvontatyötä näköalapaikalta varapuheenjohtajan roolissa, Eloranta kommentoi.
Jarkko Elorannan mukaan sosiaalisen ja työntekijöiden Euroopan rakentaminen on edennyt hyvin meneillään olevalla Euroopan komission kaudella. Kauden aikana on saatu aikaan muun muassa vähimmäispalkkadirektiivi, joka vahvistaa myös työehtosopimuksien roolia, sekä palkka-avoimuusdirektiivi. Myös alustatyötä koskevaa sääntelyä valmistellaan parhaillaan Euroopan unionissa.
– ETUC:n rooli kaikissa näissä uudistuksissa on ollut merkittävä ja tämän roolin on jatkuttava tulevaisuudessa. Eurooppalaisen sääntelyn merkitys suomalaiselle palkansaajalle kasvaa, kun kotimaassa työlainsäädännön kehittäminen näyttää törmäävän työnantajien vastustukseen ja valmisteilla olevan oikeistohallituksen vastahakoisuuteen.
Ester Lynch jatkaa ETUC:n pääsihteerinä
ETUC:n kongressi valitsi järjestön pääsihteeriksi irlantilaisen Ester Lynchin, joka aloitti tehtävässä jo joulukuussa 2022 ETUC:n hallituksen päätöksellä. Apulaispääsihteerinä jatkaa Claes-Mikael Ståhl ja toiseksi apulaispääsihteeriksi valittiin uutena Isabelle Schömann.
ETUC:n hallituksen puheenjohtajaksi kongressi valitsi Itävallan ammattiliittojen keskusjärjestön ÖGB:n puheenjohtajan Wolfgang Katzianin.
Kaikki ETUC:n kongressin tekemät valinnat löytyvät tämän päivän aikana kongressin nettisivuilta (englanniksi).
50 vuotta sitten perustettu Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC edustaa 93 ammatillista keskusjärjestöä 41 Euroopan maassa. Yhteensä näillä järjestöillä on noin 45 miljoonaa jäsentä. ETUCin jäseniä ovat myös kymmenen alakohtaista eurooppalaista ay-järjestöä. Suomesta ETUC:n jäseniä ovat kaikki kolme palkansaajien keskusjärjestöä SAK, Akava ja STTK.
ETUC toimii jäsentensä yhteistyöjärjestönä sekä eurooppalaisten työntekijöiden EU-tason edunvalvojana ja edustajana EU:n toimielinten suuntaan. ETUC:lla on jäsentensä valtuutuksella myös EU:n perussopimuksiin pohjautuva oikeus neuvotella Euroopan tason työmarkkinasopimuksia.