Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Henkilöstörahastoa koskeva lak…

Kuva: Folio (Kuvatoimisto Gorilla).

Uutinen

Henkilöstörahastoa koskeva laki muuttui – myös pienet ja uudet yritykset voivat ottaa sen käyttöönsä

Henkilöstörahastoa koskeva laki uudistui huhtikuun alussa. Lakimuutosten tavoitteena on lisätä rahastojen määrää.

SAK:n päälakimies Timo Koskinen toivoo, että uudistunut laki lisää ymmärrystä henkilöstörahaston hyvistä puolista.

– Henkilöstörahasto tasa-arvoistaa yrityksen omistajuutta, parantaa yhteistoimintaa ja lisää tuottavuutta. Sen avulla yritys voi parantaa henkilöstön palkitsemista ja sitoutumista tavoitteisiin. Rahasto on työntekijöiden omistama ja hallitsema, joten se on myös omiaan lisäämään tasa-arvoista omistajuutta henkilöstörahasto-osuuksin.

Uusi henkilöstörahastolaki madalsi rahaston käyttöönoton viiden työntekijän työpaikoille entisen kymmenen työntekijän sijaan. Samalla yrityksen liikevaihtoedellytys laski 200 000 eurosta 100 000 euroon.

SAK:n päälakimies Timo Koskinen.

– Henkilöstörahasto voidaan kuitenkin perustaa, vaikka yrityksen henkilöstön määrä tai liikevaihto ei aluksi täyttäisikään vaatimuksia, jos vaatimukset tulevat täyttymään kolmen ensimmäisen tilikauden aikana. Näillä kaikilla keinoilla on haluttu laskea kynnystä ottaa rahasto käyttöön pienemmissäkin ja jopa uusissa perustettavissa yrityksissä, Koskinen täsmentää.

Työntekijöiden kannalta merkittävä uudistus on työntekijän oikeus saada rahasto-osuutensa mukaan, jos hän vaihtaa työpaikkaa toiseen paikkaan, jossa myös on käytössä henkilöstörahasto. Tällä uudistuksella pyritään houkuttelemaan myös uusia, ensimmäisiä työntekijöitään rekrytoivia yrityksiä ottamaan henkilöstörahasto käyttöönsä, jolloin työntekijät voivat siirtyä uuteen yritykseen työsuhde-etujaan heikentämättä.

Henkilöstörahastojen määrä on Suomessa vielä vähäinen: vuonna 2022 rahastoja oli yhteensä noin kolmesataa ja niiden yhteenlaskettu pääoma oli runsaat 600 miljoonaa euroa. Määrä on kuitenkin kasvussa.

Yrityksen työntekijät voivat perustaa henkilöstörahaston sen jälkeen, kun yritys on tehnyt päätöksen rahastoivan palkkiojärjestelmän käyttöönottamisesta.

– Mikäli henkilöstörahasto tuntuu omalla työpaikalla sopivalta palkitsemistavalta, niin asia kannattaa ottaa esille esimerkiksi yhteistoimintamenettelyssä. Rahaston perustaminen tulee myös hyväksyä lopullisesti yt-menettelyssä, Timo Koskinen kertoo.

Henkilöstörahasto kohtelee työntekijöitä tasa-arvoisesti, sillä sen käyttöönoton jälkeen yrityksen palveluksessa olevat henkilöt tulevat automaattisesti rahaston jäseniksi työsuhteensa perusteella. Rahastosta on myös verotuksellista hyötyä sekä työnantajalle että työntekijöille.