Yt-neuvottelut koskevat yhä useampaa työntekijää – irtisanomisten määrän kasvu pysynyt silti maltillisena
Yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä oli tammi–syyskuussa yhteensä 117 174 työntekijää. Määrä on selvästi suurempi kuin vuosi sitten vastaavana aikana (15 166).
Yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä oli tammi–syyskuussa yhteensä 117 174 työntekijää. Määrä on selvästi suurempi kuin vuosi sitten vastaavana aikana (15 166).
Yt-neuvottelujen alussa ilmoitettu vähennystarve ja neuvottelujen päätteeksi irtisanottujen työntekijöiden määrä eivät sen sijaan nousseet yhtä paljon. Yhteenlaskettu vähennystarve oli vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 9 804 henkilöä (vastaavana aikana viime vuonna 3 439) ja irtisanottujen määrä 4 287 (2 426).
SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko arvelee yt-neuvottelujen alaisten ja irtisanottujen määrien kasvun epätahtisuuden johtuvan useasta eri tekijästä.
– Sote-uudistuksen jäädyttäminen alkuvuonna näkyy sairaanhoitopiirien yt-neuvottelujen kasvuna. Useat näistä yt-neuvotteluista ovat koskeneet koko sairaanhoitopiirin henkilöstöä, mutta neuvottelujen pääpaino on ollut muun muassa tehtävien uudelleenjärjestelyissä eikä niinkään irtisanomisissa.
Aikaisempaa useampi yt-neuvottelu on lisäksi päättynyt irtisanomisten sijasta lomautuksiin.
– Moni yritys uskoo tulevaisuudennäkymien heikentymisen olevan tilapäistä eikä siksi halua luopua osaavasta työvoimasta. Vielä parempi vaihtoehto yrityksille olisi käyttää hyvinä aikoina kerätyt puskurit henkilöstön koulutukseen irtisanomisten ja lomautusten sijasta, Ismo Kokko toteaa.
Vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen suurimmat irtisanojat ovat olleet Stora Enso, joka päätti lopettaa Oulun tehtaassa hienopaperin valmistuksen ja irtisanoi toukokuussa 365 työntekijää, Veikkaus, joka antoi maaliskuun lopussa potkut 360:lle pelipöytätoiminnan parissa työskentelevälle, sekä maaliskuun alussa 280 työntekijää irtisanonut Nokia.
Kolmannen neljänneksen aikana eniten työntekijöitään irtisanoi Pihlajalinna, joka elokuussa ilmoitti 180 työntekijänsä potkuista.
SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista noin neljä kertaa vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.
Tilastot irtisanomisista ja yt-neuvotteluista (pdf-esitys)
Irtisanomisia ja yt-neuvotteluja 2006–2019 (Excel-taulukko)