Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Haluaisitko tuunata omaa työtä…

Jos leipääntyminen uhkaa, riko totuttuja rutiineja ja mieti, miten voisit tehdä jonkin asian toisin kuin ennen. Kuva Istock.

Uutinen

Haluaisitko tuunata omaa työtäsi? – Kokeile näitä kolmea keinoa

Kaikissa ammateissa voi omatoimisesti kehittää työtään mielekkäämmäksi. Poimi tästä vinkit, jotka auttavat sinua muuttamaan tapojasi ja suhtautumistasi työhön.

1. Ota kaikki osaamisesi käyttöön

Työn tuunaaminen tarkoittaa työn omatoimista muokkaamista itselle mukavammaksi. Tuunaaja voi esimerkiksi ryhtyä käyttämään omia taitojaan monipuolisemmin, minkä ansiosta hän saa toteutettua työhön liittyviä toiveitaan ilman työpaikan vaihdosta.

Kokeile hyödyntää kykyjäsi uudella tavalla. Opasta uutta työntekijää tai tuo työhösi asioita, joista olet vapaa-ajallasi kiinnostunut. Esimerkiksi lastenhoitaja voi opettaa lapsille rumpujen soittoa tai jalkapalloa.

Työtään voi kehittää myös rikkomalla rutiineja. Mitä jos tekisit jonkin asian vaikkapa työkaverisi tyylillä tai eri järjestyksessä kuin yleensä? 

2. Juttele työkavereillesi rohkeammin

Haluatko kehittää työyhteisösi vuorovaikutuskulttuuria? Tutustu toisen yksikön tai tiimin jäseniin. Kun lounasaika koittaa, hakeudu reippaasti uusien ihmisten seuraan.

Jatkuvaa kiireen tunnetta vastaan voi kapinoida pysähtymällä omiin kohtaamisiinsa. Keskity aidosti kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavanaan. Kun huomaat kollegasi tehneen hyvää työtä, älä epäröi antaa myönteistä palautetta. Sinä voit vaikuttaa työyhteisösi ilmapiiriin.

3. Tsemppaa itseäsi kuin ystävääsi

Kun tekee samaa työtä pitkään, oma toiminta ja jopa ajattelu saattavat urautua. Haasta itsesi pohtimaan, miten voisit ajatella asioita uudesta näkökulmasta.

Onko sinulla esimerkiksi tapana soimata itseäsi, jos et suoriutunut jostakin työtehtävästä niin hyvin kuin olisit halunnut? Mieti, miten tsemppaisit vastaavanlaisessa tilanteessa olevaa ystävääsi, ja rohkaise sitten itseäsi samoilla sanoilla.

Itselleen kannattaa myös antaa reilusti tunnustusta hyvästä työstä. Muista, että sinulla on lupa iloita onnistumisistasi.

Minna Hotokka

Lähde: Inspistä! Työn tuunaajan inspiraatiokirja (Työterveyslaitos 2015)