Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Irtisanomiset lisääntyivät alk…

Stockmann irtisanoi 150 työntekijää vuoden 2019 alkupuoliskolla. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Uutinen

Irtisanomiset lisääntyivät alkuvuonna – määrä edelleen selvästi alle viime vuosien keskiarvon

Vuoden 2019 alkupuoliskolla Suomessa irtisanottiin yhteistoimintamenettelyssä yhteensä 3 407 työntekijää. Määrä on suurempi kuin viime alkuvuotena, mutta selvästi alle edellisten kymmenen vuoden keskiarvon (5 926 irtisanottua työntekijää vuoden alkupuoliskolla).

SAK:n työehtoasiantuntijan Ismo Kokon mukaan maltillinen irtisanomisten määrä on linjassa muiden taloustilastojen kanssa. 

Ismo Kokko

– Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo kasvoi Suomessa tammi–kesäkuussa reilun prosentin viime vuoteen verrattuna. Myös EK:n tuore luottamusindikaattori osoittaa, että teollisuusyritysten ja rakennusalan luottamus tulevaisuuden näkymiin on vahvistunut. Palvelualoilla suhdannearviot ovat hiukan heikentyneet, mutta myynnin ennakoidaan niilläkin lisääntyvän. 

Yritykset ovat viime aikoina tuskailleet ennemminkin osaajapulan kuin työvoiman vähennystarpeen kanssa. Kokko kehottaa yrityksiä panostamaan oman henkilöstönsä osaamisen vahvistamiseen 

– Työntekijäasemassa olevat saavat työnantajan maksamaa henkilöstökoulutusta selvästi toimihenkilöitä ja asiantuntijatehtävissä olevia vähemmän. Jos työnantajalla ei ole halua investoida kaikkien työntekijöidensä koulutukseen, on turha valittaa osaajapulasta ja heikosta menestyksestä markkinoilla. 

Tieto oyj kevään suurin irtisanoja

Vuoden toisella neljänneksellä eniten potkuja antoi ohjelmisto- ja palveluyritys Tieto oyj, joka irtisanoi yt-neuvottelujen päätteeksi 190 työntekijää. Yli 100 työntekijää irtisanoivat myös Stockmann (150) ja Posti (106). 

Ensimmäiselle neljännekselle sattui kaksi näitä suurempaa irtisanomista: Veikkaus antoi maaliskuun lopussa potkut 360:lle pelipöytätoiminnan parissa työskentelevälle ja Nokia irtisanoi maaliskuun alussa yhteensä 280 työntekijää. 

Työvoiman uudelleenjärjestelyihin tähtäävien yt-neuvottelujen piirissä oli vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 73 043 työntekijää. Määrä on suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin 2010-luvulla. Neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrää kasvattivat muun muassa Pirkanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien massiiviset yt-neuvottelut, joiden seurauksena ei kuitenkaan irtisanottu työntekijöitä. 

Yt-neuvottelujen alussa ilmoitettu työvoiman vähennystarve oli vuoden alkupuoliskolla yhteensä 6 734 työntekijää. Luku on suurempi kuin parina edellisenä vuonna. 

SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista noin neljä kertaa vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja. 

Tilastot irtisanomisista ja yt-neuvotteluista (pdf-esitys)
Irtisanomisia ja yt-neuvotteluja 2006–2019 (Excel-taulukko)