Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Huippu-urheilijoiden Jarmo Saa…

Vuosikymmeniä urheiluun liittyvissä hallinto- ja luottamustehtävissä toiminut Jarmo Saarela liputtaa oikeudenmukaisen sosiaaliturvan puolesta. Kuva Patrik Lindström

Uutinen

Huippu-urheilijoiden Jarmo Saarela remontoisi ammattiurheilijoiden eläkejärjestelmän

Ei ole oikein, että urheilijan vanhuuseläke jää paljon niukemmaksi kuin muilla palkansaajilla, sanoo huippu-urheilijoiden etuja ajavan SHU:n puheenjohtaja Jarmo Saarela Liitossa töissä -jutussa.

Ammatikseen urheilevien sosiaaliturva on Suomessa vielä lapsenkengissä. Tätä mieltä on Suomen Huippu-urheilijoiden Unionin (SHU) puheenjohtaja Jarmo Saarela, joka pyrkii työkseen vaikuttamaan urheilijoiden sosiaali- ja vakuutusturvan kehittämiseen.

Viime aikoina SHU on vedonnut päättäjiin erityisesti urheilijoiden eläkejärjestelmän uudistamiseksi. Nykyisellään ammattiurheilijat eivät ole työ- tai yrittäjäeläkkeen piirissä, vaan heitä varten on olemassa 1990-luvulla luotu erillisjärjestelmä.

Urheilijain mukaan työnantajan pitää järjestää vanhuudenturva Suomessa työskentelevälle joukkueurheilijalle, mikäli tämä tienaa vuodessa vähintään 11 410 euroa. Järjestelmä ei Saarelan mukaan toimi, koska eläkemaksut ovat liian pieniä ja eläkepääoman sijoittamista säädellään liian tarkasti.

Yksilöurheilijoita laki kohtelee vielä kehnommin. Heistä suurin osa jää kokonaan vaille eläketurvaa, sillä heille vakuutuksen ottaminen on vapaaehtoista.

Urheilijat työeläkejärjestelmän piiriin

Päättäjien tulisi Saarelan mielestä muistaa, että urheilijat antavat yhteiskunnalle oman merkittävän panoksensa.

– Parhaat joukkueurheilijat saattavat tienata 10–15 vuodessa enemmän kuin keskimääräinen palkansaaja koko 40 vuoden uransa aikana. On epäoikeudenmukaista, että tästä ansiosta karttuva eläke jää noin kolmannekseen verrattuna tavallisiin työntekijöihin.

Jos Saarela saisi päättää, hän liittäisi ammattiurheilijat normaalin työeläkejärjestelmän piiriin. Työnantajamaksujen kasvu todennäköisesti leikkaisi urheilijoiden palkkoja ainakin väliaikaisesti, mutta Saarelan mielestä oleellisinta on katsoa tulevaisuuteen.

–  Itse näen sosiaaliturvamaksut ihan selkeästi osana palkkaa. Jos urheilijan ura päättyy vaikka 26-vuotiaana vakavaan loukkaantumiseen, tärkeintä on, että hänen elämänsä on turvattu vakuutuksilla senkin jälkeen.

Saarela myös uskoo, ettei palkkojen notkahdus jäisi pysyväksi, koska työnantajaseurojen olisi pakko kehittää toimintatapojaan.

Koska eläkejärjestelmän kokonaisvaltainen uudistaminen on aikaa vievä urakka, SHU ajaa ensiapuna muutoksia nykylakiin. Esimerkiksi sijoitussäädöksiä rukkaamalla voitaisiin saada eläkepääoma kasvu-uralle.

Minna Hotokka