Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palveludirektiivi edistää palv…

Uutinen

Palveludirektiivi edistää palvelujen liikkumista vaarantamatta työntekijöiden suojaa

Jorma Rusanen

– SAK pitää EU-parlamentin hyväksymän palveludirektiivin sisältöä hyvänä. Erittäin vaikeiden neuvotteluvaiheiden jälkeen hyväksytty uusi direktiivi helpottaa palvelujen vapaan liikkuvuuden toteutumista, mistä myös suomalaiset palvelualan yritykset ja työntekijät voivat hyötyä, arvioi SAK:n päälakimies Jorma Rusanen.

Rusasen mukaan parlamentin nyt hyväksymässä esityksessä on otettu huomioon parlamentin keväällä tekemät keskeiset muutosehdotukset, jotka koskivat mm. direktiivin soveltamisalaa, alkuperämaaperiaatetta sekä perusoikeuksien ja työoikeuden suhdetta vapaaseen liikkuvuuteen.

– Ulkomaisilla palvelun tarjoajilla on jo nyt suhteellisen vapaa ja syrjimätön pääsy Suomeen, mutta suomalaisilla ei ole välttämättä samanlaisia mahdollisuuksia kaikissa muissa EU-maissa. Direktiivin varsinainen tarkoitus onkin karsia tosiasiallisia kilpailun ja palvelun tarjoamisen esteitä, joita varsinkin Keski-Euroopan vanhoissa jäsenmaissa on edelleen runsaasti. Jäsenmaat joutuvat käymään lävitse kansalliset lupajärjestelmänsä, raportoimaan niistä ja purkamaan syrjivät järjestelmät. Direktiivi tuo myös monia käytännön tason toiminnan uudistuksia palveluyrityksille kuten yhden luukun palvelupisteet ja sähköiset asioinnit, toteaa Rusanen.

Direktiivin soveltamisalan Rusanen arvioi verraten laajaksi. Mukana ovat keskeiset palvelualat. Ulkopuolelle on tässä vaiheessa rajattu eräät kansallisesti herkät alat kuten yleishyödylliset palvelut, terveydenhuolto, turvallisuus, kuljetus, pankki- ja vakuutuspalvelut sekä rahapelit. Rusanen pitää rajausta tässä vaiheessa välttämättömänä. Hän pitää tarpeellisena, että komissio käynnistäisi erikseen yleishyödyllisiä palveluja koskevan puitedirektiivin valmistelun.

– Euroopan unionilta on puuttunut yhteiset säännöt palvelualoille ja alojen kehittämiselle on ollut lukuisia esteitä. Tämän vuoksi lainsäädäntöhanke tuli tarpeeseen. Komission alkuperäinen direktiiviesitys sisälsi kuitenkin ylilyöntejä ja puutteellisuuksia. Komission alkuperäinen ehdotus olisi edistänyt harmaata taloutta ja sosiaalista polkumyyntiä heikentäessään kohdemaiden mahdollisuuksia tehokkaasti valvoa, että lähetettyihin työntekijöihin ja vuokratyöntekijöihin sovelletaan työntekomaan työehtoja, sanoo SAK:n päälakimies Rusanen.

Lisätietoja:
Jorma Rusanen, SAK:n päälakimies
puh. 040 548 5661