Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työnantajilta tarvitaan t…

Uutinen

Työnantajilta tarvitaan toimia työurien pidentämiseksi

Kahdella kolmesta SAK:laisesta työpaikasta (62 %) ei ole tehty toimenpiteitä, jotka edistäisivät eläkeikää lähestyvien työntekijöiden pysymistä työssä nykyistä pidempään. Vain kahdella viidestä työpaikasta edistetään edes jossain määrin ikääntyvien jatkamista työelämässä.

– Elinkeinoelämän keskusliitto EK on joka käänteessä vaatimassa eläkeiän nostoa. SAK:n luottamushenkilökysely kuitenkin osoittaa, että työnantajien olisi itse syytä tarttua toimeen työurien pidentämiseksi. Konkreettiset toimet työpaikoilla ovat ensisijainen edellytys sille, että ikääntyneet ja osatyökykyiset pystyvät jatkamaan työssä pitempään, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila painottaa.

Suurimmalla osalla työpaikoista ei ole työntekijöitä, jotka ovat saavuttaneet eläkeiän. Luottamushenkilöiden mukaan 41 prosentissa SAK:laisista työpaikoista työskentelee yli 63-vuotiaita. Eniten ikääntyneitä työntekijöitä on julkisella sektorilla ja suurilla työpaikoilla.

Tahtoa työssä jatkamiseen on

Lähes neljä viidestä 60 vuotta täyttäneestä SAK:laisesta luottamushenkilöstä voisi jatkaa ansiotyössä yli 63-vuotiaana. Myös 50–59-vuotiaista luottamushenkilöistä yli puolet olisi valmis harkitsemaan asiaa. Näkemykset vastaavat muidenkin kyselyjen tuloksia, joiden mukaan halu työssä jatkamiseen kasvaa eläkeiän lähestyessä.

Merkillepantavaa on, että luottamushenkilöt ovat keskimääräistä halukkaampia jatkamaan töissä eläkeiän täyttyessä. Vain 19 prosenttia luottamushenkilöistä oli sitä mieltä, että mikään asia ei saisi häntä jatkamaan työelämässä 63 ikävuoden jälkeen. Sen sijaan mielekäs työ, hyvä työyhteisö, töiden keventäminen, nykyistä joustavammat työajat ja ikääntyvien työn arvostaminen saisivat heidät jatkamaan töissä eläkeiän saavuttamisen jälkeen.

Osatyökykyisiä ei osata tai haluta kannustaa työntekoon

Osatyökykyisille on ainoastaan 17 prosentilla työpaikoista räätälöity mielekäs työkokonaisuus, jotta he voisivat jatkaa työssään työkyvyn heikennyttyä. Vaikka osatyökykyisten työssä jatkamisesta on jouduttu pohtimaan kolmella neljästä työpaikasta, ei valtaosalla niistä joko haluta tai osata tehdä siihen tarvittavia toimenpiteitä.

Suurimmalta osalta työpaikoista puuttuu suunnitelma työntekijöiden työkyvyn tukemisesta, vaikka sairausvakuutuslaki edellyttää sitä työnantajilta. SAK:n syksyisen kyselyn mukaan suunnitelma työkyvyn hallinnasta on tällä hetkellä vain noin 40 prosentilla työpaikoista. Pienillä alle 20 työntekijän työpaikoilla suunnitelma on vain noin neljänneksellä.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelista, johon vastasi 778 luottamushenkilöä joulukuussa 2011.

Luottamushenkilöpaneeliin liittyvä kalvosarja löytyy osoitteesta www.sak.fi/tyourat.