Palkansaajajärjestöiltä lapsityövoiman vastainen julkilausuma
SAK, AKAVA ja STTK tukevat Taksvärkki ry:n Unelmana kouluaamu -kampanjaa
(SAK, Akava, STTK 11.9.2002) Suuret palkansaajajärjestöt SAK, AKAVA ja STTK julkaisivat viime keskiviikkona lapsityövoiman vastaisen julkilausuman. Samalla käynnistettiin Taksvärkki ry:n lukuvuoden 2002-2003 lapsityövoiman vastainen Unelmana kouluaamu -kampanja, jolle palkansaajajärjestöt ilmaisevat julkilausumassaan tukensa.
Palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat Lauri Ihalainen, Risto Piekka ja Mikko Mäenpää painottavat julkilausumassaan, että tärkein tapa turvata lasten koulunkäynti on taata vanhemmille työ, josta he saavat riittävän palkan perheen toimeentulon varmistamiseksi ja jossa heillä on oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen. Lisäksi palkansaajajärjestöt kannustavat myös työnantajia antamaan panoksena Taksvärkki ry:n keräykseen; tarjoamalla koululaisille taksvärkkipaikkoja myös palkansaajat tukevat lapsityövoiman vastaista työtä.
Ammattiyhdistys- ja ihmisoikeuksia rikotaan edelleen monissa maissa. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää totesi julkistamistilaisuudessa ay-liikkeen olevan merkittävin yksittäisten ihmisten muodostama maailmanlaajuinen verkosto, jonka merkitys kasvaa koko ajan uuden teknologian ja monikansallisten yritysten asettaessa suuria haasteita edunvalvonnalle.
– Lapsityövoiman käyttö on monimutkainen ongelma, joka liittyy köyhyyteen, väestönkasvuun, perinteisiin ja maailmantalouden rakenteisiin. Se on myös rikos ihmisyyttä vastaan.
Maailmassa on kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan noin 211 miljoonaa 5-14-vuotiasta lapsityöläistä, joista 180 miljoonaa tekee vaaralliseksi luokiteltavaa työtä. Yli 60 prosenttia maailman lapsityöläisistä työskentelee Aasiassa.
Lapsityövoiman käytön seuraukset ulottuvat myös Eurooppaan: osa tuotantokuluja leikkaavista yrityksistä siirtää tehtaansa kehitysmaihin, joissa työ tehdään halvemmalla ja jossa työtä ovat usein tekemässä myös lapset. Samalla myös työpaikat siirtyvät kehitysmaihin, jättäen tehtaiden entiset työntekijät työttömiksi.
Taksvärkki ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen muistutti tilaisuudessa Taksvärkki ry:n toiminnan osallistavuudesta: koululaiset pääsevät vaikuttamaan keräyskohteisiin äänestämällä ja oppivat samalla demokratian aakkosia. Tälle vuodelle koululaiset kokivat tärkeimmäksi keräyskohteeksi Bangladeshin lapsityöläiset.
– Lapsen paikka ei ole työssä vaan leikeissä. Kun pieneltä bangladeshilaiselta, pitkää työpäivää tekevältä tytöltä kysyttiin, mistä hän eniten unelmoi, hän vastasi: Haluaisin keinua. Toivomme, että voimme tämän keräyksen jälkeen toteuttaa tuon tytön ja monen hänenlaisensa unelman leikistä ja koulunkäynnistä työnteon sijaan.
Lisätietoa julkilausumasta ja Taksvärkki ry:n Unelmana kouluaamu -kampanjasta antaa Taksvärkki ry:n tiedottaja Terhi Uronen, puh. (09) 1502 621, sähköposti terhi.uronen@taksvarkki.fi.