Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Irtisanomiset moninkertaistuiv…

Uutinen

Irtisanomiset moninkertaistuivat loppuvuodesta 2008

Heikentynyt taloustilanne heijastui nopeasti suomalaisille työpaikoille viime vuonna

Alkuvuonna jo lähes 9 000 lomautusta tai sen uhkaa

Irtisanomiset ja yt-neuvottelut lisääntyivät selvästi vuonna 2008. Heikentynyt taloustilanne heijastui nopeasti suomalaisille työpaikoille viime vuonna. SAK:n keräämien tietojen mukaan yt-neuvottelujen alaisten henkilöiden määrä lähes kolminkertaistui viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Yt-neuvottelujen piirissä oli SAK:n seurannan mukaan yli 65 000 työntekijää vuoden 2008 aikana. Edellisvuonna määrä oli noin 25 000. Irtisanottujen määrä nousi yli kaksinkertaiseksi (9 521 vuonna 2008). Yt-neuvottelujen vähennystarve nousi lähes 17 000 työntekijään, mikä oli lähes tuplasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Tiedot perustuvat pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Erityisesti tilanne huononi loppuvuodesta 2008. Vuoden kolmena viimeisenä kuukautena irtisanottiin noin 5 000 työntekijää, kun samaan aikaan edellisenä vuonna irtisanottujen määrä oli noin 700 henkilöä. Myös yt-neuvottelut painottuivat loppuvuoteen, neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrä vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 47 000 työntekijää.

– Nopeasti heikentynyt taloustilanne on alkanut heijastua lisääntyneinä lomautuksina ja irtisanomisina. Tämän takia työttömyysturvaa ja erityisesti lomautettujen muutosturvaa on parannettava. Lomautetut ja työttömät tarvitsevat parempia mahdollisuuksia osaamisensa parantamiseen ja uudelleen työllistymiseen, sanoo SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki.

Hänen mielestään puheet työttömyysturvan leikkauksista luovat vain lisää epävarmuutta. Valmisteilla on onneksi monenlaisia talouden elvytystoimia sekä yritysten rahoituksen parantamiskeinoja. Metsämäen mukaan näihin toimiin on yrityksissä vastattava kantamalla vastuuta työntekijöiden työllisyydestä. Nyt on nähtävä taantuman yli, jolloin osaavista työntekijöistä on taas pulaa.

Vuoden 2009 alkupäivinä irtisanomiset ja yt-neuvottelut ovat edelleen lisääntyneet. SAK:n saamien tietojen mukaan tänä vuonna (1.1.-12.1.2009) on tullut tieto jo noin 9 000 työntekijän lomautuksesta tai lomautusuhasta. Suurimmat neuvottelut on ilmoitettu M-realissa (1 500 työntekijää), Hankkija-Maataloudessa (1 200), Onnisella (1100), Sandvikillä (950), Cargotecissa (900), Enstolla (700) ja Metsä-Botniassa (700).