Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EK:n olisi syytä lopettaa uhit…

Uutinen

EK:n olisi syytä lopettaa uhittelu

Nikolas Elomaa

SAK:n edunvalvontajohtajan Nikolas Elomaan mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n olisi syytä katsoa peiliin ja lopettaa työntekijöiden syyttely ja uhkailu mm. lakko-oikeuden rajoittamisesta.

– Työnantajapuolen kannattaisi uhittelun sijaan miettiä, miksi työmarkkinoilla on rauhattomuutta. Työnantajajärjestöt ovat haluttomia neuvottelemaan ja sopimaan mistään. Sen sijaan EK on vaatinut työntekijöiden etujen heikentämistä, kuten työttömyysputken tukkimista, vaikka se voisi omilla toimillaan hillitä työntekijöiden irtisanomisia, Elomaa sanoo.

EK on myös haluton kehittämään työntekijöiden työsuhdeturvaa esimerkiksi ulkoistamistilanteissa ja puuttumaan niin sanottuun työehtosopimusshoppailuun, joilla työnantajat pyrkivät saamaan itselleen mahdollisimman edulliset työehdot työntekijöiden kustannuksella.

Elomaan mukaan EK:n olisikin syytä keskittyä vahingonkorvausvaatimusten ja syyttelyn sijaan miettimään sitä, miten se voisi aktiivisesti edistää työrauhaa. Nyt se omalla toiminnallaan lietsoo eripuraa ja epävarmuutta työmarkkinoilla.

– Kun työehtosopimukset ovat voimassa, EK kitisee mielenilmauksista, jotka yleensä johtuvat työnantajien törkeästä menettelystä työntekijöitä kohtaan. Nyt EK on aloittanut valitusvirtensä myös niistä toimista, joihin on ryhdytty sopimuksettoman tilan aikana, Elomaa huomauttaa.