Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n valtuusto – päätös…

Uutinen

SAK:n valtuusto – päätöslausuma (27.5.2000)

Pitkittyvä työttömyys ja syrjäytyminen ovat yhteiskuntamme vakavimmat ongelmat. Niihin voidaan vaikuttaa vain vakaan talous- ja yhteiskuntakehityksen oloissa. Tulopoliittisilla ratkaisuilla on parhaiten voitu turvata talouden vakaus ja ennustettavuus sekä hyvinvointiyhteiskunnan toimivuus.

Valtuusto edellyttää, että SAK:n hallitus selvittää viimeistään alkusyksyyn mennessä, onko edellytyksiä sellaiseen useampivuotiseen kattavaan tulopoliittiseen ratkaisuun, joka parantaa työllisyyttä ja varmistaa palkansaajien ostovoiman nousun, tasaisen ansiokehityksen sekä hyvinvointipalvelujen ja sosiaaliturvan rahoituksen.

Verokevennykset on sekä oikeudenmukaisuus- että työllisyyssyistä kohdennettava selkeästi pieni- ja keskituloisille. Kevennykset on mitoitettava vaarantamatta sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja. Kunnille on korvattava ansiotulovähennyksestä aiheutuva verotulojen väheneminen alentamalla mm. kuntien kansaneläkevakuutusmaksua.

Tuloratkaisun on sisällettävä riittävien, kansantalouden tuottavuuskasvun ja inflaation huomioon ottavien palkankorotusten sekä palkkaverotuksen keventämisen lisäksi työelämän laadullisia uudistuksia. Keskeisiä uudistusalueita ovat ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittäminen, työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen, työaikakysymykset sekä toimenpiteet työssä jaksamiseksi.

Keskitettyyn tuloratkaisuun pyrkiminen edellyttää, että hallitus selkeyttää talous- ja veropoliittisen linjansa ja osoittaa luotettavuutensa myös sopimuskumppanina. Luottamuksen palauttamiseksi tulee kevään tulokierroksella sovitut valtiosektorin palkankorotukset budjetoida täysimääräisinä.

Yhteisestä kansallisvarallisuudesta on pidettävä huolta. Valtion omaisuuden yksityistämispäätösten on perustuttava huolelliseen tapauskohtaiseen harkintaan eikä omaisuutta saa myydä alihintaan. Omaisuuden myynnistä saatavilla tuloilla on vahvistettava talouden pitkän ajan kasvuedellytyksiä. Valtiovallan tehtävänä on taata postin ja muiden peruspalvelujen saatavuus koko maassa.

Maan hallitus on liiallisella kiireellä antanut eduskunnalle uuden kauppojen aukioloja laajentavan ehdotuksen. Sen monet vaikutukset ulottuvat mm. työllisyyteen, perhe-elämään ja kulutustottumuksiin. Samalla hallitus on laiminlyönyt jopa nykyisten aukioloaikojen vaikutuksien selvittämisen, minkä kuitenkin pitäisi olla edellytyksenä uusien ehdotusten tekemiselle.

Työsopimuslakikomitean työ muodostaa tasapainoisen kokonaisuuden. SAK edellyttää, että palkansaajien työehtojen vähimmäissuojaa ja yleissitovuutta koskevat komitean ehdotukset toteutetaan SAK:ta tyydyttävällä tavalla. Jos maan hallitus omilla yksipuolisilla ratkaisuillaan ohittaa komiteassa kolmikantaisesti valmistellut ehdotukset, se synnyttää syvän epäluottamuksen hallituksen ja SAK:laisen ay-liikkeen välille ja muodostaa esteen uudesta tuloratkaisusta sopimiselle. Valtuusto ei hyväksy myöskään rajoituksia valtiovallan taholta lakko-oikeuteen, joka kuuluu työntekijöiden perusoikeuksiin.