Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n pääekonomisti Pertti Par…

Uutinen

SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne TT:n Seppo Riskin syytöksistä: Yritysten ennätystuloksista osa työllistämiseen (26.10.2000)

SAK torjuu jyrkästi johtaja Seppo Riskin tänään esittämät perusteettomat syytökset.

SAK:n ehdottamat palkankorotukset (kustannusvaikutukseltaan 3,8 prosenttia ensimmäisenä vuonna) mahdollistavat hyvän työllisyyskehityksen jatkumisen. Nyt tavoitteena oleva pitkä sopimus yhdessä SAK:n ehdottamien palkankorotusten kanssa turvaa lähivuosina palkansaajakunnan ostovoiman kasvun. Näin on mahdollista saada osa vientiyritysten ennätystuloksista vahvistamaan kotimarkkinoita ja sitä kautta synnyttämään uusia työpaikkoja.

Onkin kummallista, että TT:n johto näkee punaista 3,8 prosentin palkankorotustavoitteista, kun sillä ei ole ollut mitään sanottavaa suuryritysten johdon miljoonaluokan optiojärjestelyistä. Tällä sopimuskierroksella on kysymys sekä työllisyydestä että oikeudenmukaisuudesta tulonjaossa. Riski näyttää unohtavan yritysten ennätyshyvän kannattavuuden ja sen tosiasian, että tänä vuonna palkansaajien ostovoimakehitys on lähellä nollaa. TT:n johdolta on unohtunut myös oikeudenmukaisuus tulonjaossa.

SAK odottaa, että TT vihdoinkin ilmoittaa valmiutensa sopia esimerkiksi tulos- ja voittopalkkioiden pelisäännöistä, jotka toisivat kaikille työntekijöille hyötyä yritysten hyvästä tuloskehityksestä.