Kirsti Palanko-Laaka: Ay-liike pitää kiinni palkkatasa-arvosta
– Globalisaatio ja kansainvälinen kilpailukyky hallitsevat tämän hetkistä suomalaista työmarkkinakeskustelua. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n uusilla teeseillä ammattiyhdistysliikettä opastetaan kantapään kautta valmistelemaan työnantajille kelpaavia ”oikeita” tavoitteita. Työnantajien mielestä ammattiyhdistysliikkeen tulisi luopua ajamasta jäsenistönsä hyväksi palkkatasa-arvoa ja muutosturvaa, sanoo johtaja Kirsti Palanko-Laaka. Hän puhui SAK:n työympäristöseminaarissa lauantaina Kiljavalla Nurmijärvellä.
Palanko-Laaka paheksuu sitä, että työnantajat näyttävät haluavan riisua ammattiyhdistysliikkeeltä sen perustehtävän, toimimisen jäsenistön hyväksi yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta.
– Samaan aikaan samat työnantajat ja yritysjohtajat antavat huippuarvosanoja Suomen ja suomalaisten yritysten kilpailukyvystä. Suomi on edelleen todettu maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi World Economic Forum &#;8211järjestön vertailussa. Suomalaiset yritykset saavat kuin tarjottimelta erinomaisen julkisen talouden hoidon, budjettiylijäämät, vähäisen korruption, sopimusten ja lakien kunnioituksen ja teknologisen kehityksen kärkiaseman. Näistä kansallisista eduista moni Euroopan unionin vanha jäsenmaakin voi vain uneksia.
Palanko-Laakan mielestä on käsittämätöntä, että suomalaiset yritykset eivät käytä hyväksi näitä kansallisia vahvuuksia oman toimintansa kehittämiseen ja työpaikkojen luomiseen.
– Suotuisissa kotimaisissa oloissa synnytetyt voitot ovat menneet osakkeenomistajille ja sijoituksina ulkomaille. Vastuun työllisyydestä työnantajat sysäisivät ammattiyhdistysliikkeelle, jota he syyllistävät korkeista työttömyysluvuista. Ammattiyhdistysliikkeelle tarjotaan ratkaisuksi matalia palkkoja matalan tuottavuuden aloille, palkanalennuksia mahdollistavia paikallisia sopimuksia ja työajan pidentämistä. Samaan aikaan henkilöstöä irtisanotaan tuloskunnon kohottamiseksi.
– Tämä meno on itsekästä, jopa häikäilemätöntä. Se on nostanut vastuullisissa yrityksissä aiheellisia vastareaktioita. Amerikkalaistuneen johtamisen sijaan monet yritysjohtajat korostavat yrityksien yhteiskunnallista vastuuta, ja myös vastuuta henkilöstön hyvinvoinnista. Tähän keskusteluun on osallistunut myös maan korkein poliittinen johto. Ajattelutavan, jonka mukaan suomalainen yhteiskunta kantaa tasapainoisella tavalla huolta palkansaajien hyvinvoinnista ja yrityksien toimintaedellytyksistä, soisi laajentuvan.
Kirsti Palanko-Laaka muistuttaa, että ammattiyhdistysliike ja sen jäsenet ovat olleet vahvasti mukana luomassa suomalaista menestystarinaa. Palanko-Laaka korostaa, että ammattiyhdistysliikkeen tehtävänä on jatkossakin pitää huolta siitä, että kansallinen menestys ja kasvun tulokset jakaantuvat tasaisesti eri väestöryhmille.