Kokit työvoimapula-alaksi – SAK eri mieltä
Uudenmaan ely-keskus ei enää pidä rakennusalaa työvoimapula-alana. EU:n ulkopuolelta tulevien työluvissa tehdään taas saatavuusharkintaa eli huomioidaan alan työtilanne.
SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä huomauttaa, että rakennusalan työttömyys nousee jatkuvasti.
– SAK totesi jo keväällä Rakennusliiton kanssa, että alaa ei missään tapauksessa pitäisi vapauttaa saatavuusharkinnasta. Jo tuolloin liiton jäsenistä Uudellamaalla oli työttömänä lähes 14 prosenttia.
Kokkien saatavuusharkinta poistettiin
Sen sijaan Uudellamaalla työvoimapulasta kärsiviksi luokiteltiin kokit, keittäjät ja kylmäköt – siitä huolimatta, että työttömiä kokkeja on yli kaksi kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Avoimista paikoista vain 35 prosenttia on kokopäivätöitä.
Paikkoja ei arvion mukaan saada täytettyä, koska suomalainen catering-koulutus on puutteellista.
– Jos näin on, mikseivät TE-toimistot ja työnantajat kouluta osaajia yhteishankintana? Kyntäjä ihmettelee.
SAK ja PAM eivät hyväksyneet kokkien saatavuusharkinnan poistamista. Niiden vaatimuksesta linjaukseen lisättiin, että EU:n ulkopuolelta palkattavien tulee olla ammattitaitoisia. Heille tulee myös tarjota kokoaikaista vakituista työtä. Pikaruokaloihin ei saa rekrytoida ilman saatavuusharkintaa.
Työvoimapulan tulee olla aitoa
SAK on korostanut, että työperäisen maahanmuuton on perustuttava aitoon työvoimapulaan. Myös tilastollisia mittareita, kuten ELY-keskuksen ammattibarometria, pitää kehittää. Palkansaajien tutkimuslaitos kumoaakin arvion, jonka mukaan siivousalalla kärsittäisiin Uudellamaalla työvoimapulasta.
– Ennen kuin työntekijöitä palkataan EU:n ulkopuolelta, tulisi huomioida Suomessa jo olevat ihmiset. Heitä tulee kouluttaa ja auttaa aloille, joilla työvoimaa tarvitaan, Kyntäjä painottaa.