Lomautettujen ja määräaikaisten työntekijöiden oikeus muutosturvaan paranee
Muutosturvan toimintamalli laajenee 1.7.2009 lähtien. Muutosturvan piiriin pääsevät nyt aiempaa paremmin määräaikaisessa työsuhteessa olleet ja lomautettuna olevat. Työmarkkinajärjestöt sopivat muutosturvan parannuksista alkuvuodesta osana ns. sosiaalitupoa.
– SAK on tyytyväinen, että parannukset saatiin voimaan nopealla aikataululla. Muutosturvan laajeneminen koskemaan lomautettuja ja entistä useampaa määräaikaista työntekijää on tässä työllisyystilanteessa tärkeää. Nyt on pidettävä huoli siitä, että työ- ja elinkeinotoimistot pystyvät myös palvelemaan asiakkaitaan laadukkaasti, toteaa SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen.
Muutosturva lyhyesti
Muutosturvan ideana on parantaa työntekijöiden turvaa irtisanomistilanteissa ja pitkäkestoisissa lomautuksissa. Tavoitteena on auttaa työntekijöitä työllistymään mahdollisimman nopeasti uudelleen, helpottaa työnhakua, parantaa ammatillista osaamista ja lisätä mahdollisuuksia osallistua työllistymistä edistäviin toimiin, esimerkiksi koulutukseen.
Muutosturvaan piiriin kuuluva henkilö voi saada korotettua työttömyysturvaa eli työllistymisohjelmalisää, mikäli hänelle on laadittu työllistymisohjelma ja hän toteuttaa ohjelmaa aktiivisesti. Hänellä on myös oikeus palkalliseen työllistymisvapaaseen irtisanomisaikana. Muutosturva on työntekijälle vapaaehtoinen.
Korotetun työttömyysturvan saamiseksi työnhakijan on pyydettävä työllistymisohjelman laatimista työ- ja elinkeinotoimistossa viimeistään 30 päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä. Työ- ja elinkeinotoimistoon on aina syytä ottaa yhteyttä heti työttömyyden alettua.
Lomautettujen oikeus muutosturvaan
Muutosturva koskee lomautettua työntekijää, jos hän täyttää jonkin seuraavista ehdoista:
- työntekijä lomautetaan vähintään 180 päiväksi tai toteutunut lomautus yhdessä sitä välittömästi seuraavan uuden lomautuksen kanssa tulisi kestämään vähintään 180 päivää ja hänellä on lomautusilmoituksen saadessaan vähintään kolmen vuoden mittainen työhistoria
- työntekijä on ollut lomautettuna yhdenjaksoisesti 180 päivää ja hänellä on tällöin vähintään kolmen vuoden mittainen työhistoria
- työntekijä irtisanoutuu itse lomautuksen kestettyä yhtäjaksoisesti vähintään 200 päivää ja hänellä on vähintään kolmen vuoden mittainen työhistoria.
Toistaiseksi lomautetut pääsevät muutosturvan piiriin heti lomautuksen alettua, jos kolmen vuoden työhistoriavaatimus täyttyy.
Osa työttömyyskassoista lähettää lomautetuille kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta muutosturvaan. Henkilöiden, joiden lomautukset ovat pitkittymässä, kannattaa kuitenkin oma-aloitteisesti ottaa yhteyttä lähimpään työ- ja elinkeinotoimistoon.
Irtisanottujen ja määräaikaisten työntekijöiden oikeudet muutosturvaan
Lainmuutoksen johdosta määräaikaisten työntekijöiden oikeus muutosturvaan laajenee. Jatkossa määräaikaiset työntekijät pääsevät muutosturvan piiriin, mikäli jokin seuraavista ehdoista täyttyy:
- määräaikainen työ päättyy ja työntekijä on ollut määräaikaisessa työsuhteessa samaan työnantajaan yhtäjaksoisesti kolme vuotta
- määräaikainen työ päättyy ja työntekijä on ollut määräaikaisissa työsuhteissa samaan työnantajaan yhteensä 36 kuukautta viimeisen 42 kuukauden aikana
- määräaikainen työ päättyy ja työntekijälle on kertynyt työhistoriaa saman tai eri työnantajien työssä vähintään viisi vuotta viimeisten seitsemän vuoden aikana.
Irtisanottujen työntekijöiden muutosturvan piiriin pääsyn ehdot säilyvät ennallaan. Irtisanotut pääsevät muutosturvan piiriin, jos irtisanominen on tapahtunut tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja jos työntekijälle on ennen irtisanomisajan päättymistä kertynyt työhistoriaa vähintään kolme vuotta saman tai eri työnantajien palveluksessa.
Työ- ja elinkeinotoimiston palvelut lomautetuille
Työ- ja elinkeinotoimistot palvelevat myös lomautettuja henkilöitä. Suuremmissa, vähintään 10 henkilöä koskevissa lomautuksissa työ- ja elinkeinotoimisto järjestää lomautettaville ja yrityksille ennakkoneuvontaa yrityskohtaisesti.
Toistaiseksi lomautettavien on aina ilmoittauduttava henkilökohtaisesti työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Toistaiseksi kokoaikaisesti lomautetut ovat oikeutettuja kaikkiin samoihin työvoimapalveluihin ja etuuksiin kuin kokonaan työtön työnhakija.
Kun määräaikainen lomautus koskee alle 10 henkilöä, on lomautetun ilmoittauduttava henkilökohtaisesti työ- ja elinkeinotoimistoon.
Yli 10 hengen lomautustilanteissa voidaan noudattaa ryhmälomautusmenettelyä. Tällöin lomautettavien ei edellytetä asioivan henkilökohtaisesti työttömyysturvan saamiseksi, vaan työnantaja toimittaa tiedot lomautettavista työ- ja elinkeinotoimistolle ryhmälomautusilmoituksella.
Myös ryhmälomautetuilla on oikea henkilökohtaisiin työvoimapalveluihin. Tämä kuitenkin edellyttää, että lomautettu ilmoittaa työnhakutietonsa työ- ja elinkeinotoimistoon sähköisesti tai henkilökohtaisesti asioimalla.