Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset PAM kehottaa palkkaamaan omaa …

Uutinen

PAM kehottaa palkkaamaan omaa vakinaista väkeä

Ihmiset hakeutuvat sinne, missä on vakaampi tulevaisuus, kommentoi Palvelualojen ammattiliiton PAM:n sopimussihteeri Leena Rautavuori uutista, jonka mukaan työntekijöitä vuokraava yritys ryhtyy vakinaistamaan väkeään. Hänestä uutinen on merkki ammattitaitoisesta työvoimasta käytävästä kilpailusta.

Viime viikolla Manpower niminen toimihenkilöitä välittävä yritys ilmoitti ryhtyvänsä vakinaistamaan listoillaan olevia työntekijöitä ja maksamaan Ruotsin mallin mukaisesti takuupalkkaa niiltäkin ajoilta, jolloin työntekijä ei ole vuokrattuna. Manpower toimii myös Ruotsissa, jossa vuokratyöntekijät ovat vakituisia työntekijöitä ja heille on työehtosopimusten mukaan maksettava takuupalkkaa.

Työvoiman vuokrausalan liikevaihdosta noin viidennes tulee ravintoloiden ja kauppojen asiakaspalveluhenkilöstöstä. Rautavuoren mukaan PAM:iin asti ei ainakaan vielä ole kuulunut uutisia muista vuokratyöntekijöitään vakinaistavista yrityksistä.

– Täytyy muistaa, että työllisyystilanne vaihtelee paljon paikkakunnittain.

Rautavuoren mielestä työsuhteiden vakinaistaminen on sinänsä myönteistä.

– Yrityksissä olisi syytä käydä keskustelua, miten ne voisivat sitoa ammattitaitoista työvoimaa.

Rautavuoresta parasta niin työntekijöille kuin yrityksillekin olisi vakituisen henkilöstön palkkaaminen omaan palvelukseen. Hän ei usko, että vuokratyövoiman käyttö on yrityksille omaa henkilöstöä halvempaa perehdyttämiskustannusten vuoksi. Lisäksi uuden työsopimuslain mukaan esimerkiksi kauppaan tai ravintolaan vuokrattuun työntekijään pitää joka tapauksessa soveltaa kaupan tai ravintola-alan työehtosopimusta. (UP)