Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n maksuton neuvontapuhelin…

Uutinen

SAK:n maksuton neuvontapuhelin auttaa kesäduunareita

Kesäduunari-info 0800 179 279 touko-elokuussa arkisin klo 9-15 - www.sak.fi/kesaduunari

Kesätyöntekijät saavat tänäkin kesänä työsuhdeneuvontaa SAK:n perustamasta Kesäduunari-neuvontapuhelimesta. Maksuton neuvontapuhelin aloittaa päivystyksen maanantaina 5. toukokuuta numerossa 0800 179 279 ja jatkaa toimintaansa elokuun puoliväliin asti. Neuvontapuhelin toimii arkisin klo 9&#;821115 suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Neuvontapalvelua saa myös netin kautta osoitteessa www.sak.fi/kesaduunari.

Kesäduunaripuhelin toimii nyt neljättä kesää, ja neuvonta on osoittautunut erittäin tarpeelliseksi. Viime kesänä puhelimeen tuli noin 700 puhelua ja nettipalvelun kautta noin 100 yhteydenottoa. SAK:n Järjestösihteeri Anita Springin mukaan Suomessa on valitettavasti edelleenkin työnantajia, jotka maksavat sopimuksia alempaa palkkaa, eivät maksa lomakorvauksia ja lisiä tai teettävät ylipitkiä työvuoroja.

– Myös työsopimusten tekeminen näyttää hiertävän. Neuvomme kaikkia nuoria tekemään työsopimuksen aina kirjallisesti, vaikka suullinenkin sopimus toki on sitova. Suullisesti sovittuja asioita vain on hankalampi todistaa ristiriitatilanteessa, Spring muistuttaa.

Kesäduunarinkin kannattaa kuulua liittoon

Myös opiskelijoiden ja kesätyöntekijöiden kannattaa liittyä alansa ammattiliittoon. Liittoon kuuluvilla myös kesätyö kerryttää työssäolokuukausia ansiosidonnaista työttömyysturvaa varten, vaikka opinnot olisivat vielä kesken. Niillä on merkitystä, jos joutuukin työttömäksi heti työuran alussa.

SAK avasi keväällä nettipalvelun www.liitot.fi, jonka kautta voi etsiä oman ammattiliittonsa työnantajatietojen tai tutkintonimikkeen perusteella sekä liittyä jäseneksi sähköisesti, jos se on kyseisessä liitossa mahdollista.

– Kesäduunaripuhelimessa annamme kuitenkin neuvoja kaikille, jotka tarvitsevat tietoa työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista. Avun saamiseksi ei vaadita am-mattiliiton jäsenyyttä tai SAK:laisella alalla työskentelemistä. Palveluun voi soittaa myös nimettömänä, kertoo Anita Spring.

Kesäduunari-info 0800 179 279
touko-elokuussa arkisin klo 9–15