Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Nuorten palkka-ale ei lisää ty…

Uutinen

Nuorten palkka-ale ei lisää työllisyyttä

Saana Siekkinen

– Suomen Yrittäjät on kaivanut koipussista jälleen kerran esityksen nuorten palkka-alesta. Työnantajapuolelta samaiset nuorten alepalkat nostetaan esille säännöllisin väliajoin, vaikka niille ei ole minkäänlaisia perusteita, toteaa SAK:n kehittämisjohtaja Saana Siekkinen.

Siekkisen mukaan esimerkiksi Vaasan yliopistossa tehdyssä selvityksessä on todettu, ettei alemmilla nuorisopalkoilla ole työllistävää vaikutusta.

– Sen sijaan kansainvälisestikin on saatu kokemuksia siitä, että nuorten palkka-alekokeilut ovat kasvattaneet köyhien työtätekevien nuorten joukkoa, jolla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia omaan elämään, Siekkinen huomauttaa.

Nuorille kuuluu sama palkka kuin muillekin samaa työtä tekeville. Siekkisen mukaan monissa työehtosopimuksissa on sovittu alemmat palkat harjoittelijoille sekä työuran alkuvaiheessa oleville. Myös oppisopimuskoulutuksesta on saatu hyviä kokemuksia nuorten työllistämisessä.

– Eriarvoisuuden lisäämisellä ja sulkemalla nuoret pois työehtosopimusten piiristä nuorisotyöttömyyttä ei voida poistaa, Siekkinen painottaa.