Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK pettyi työllisyysrahojen l…

Uutinen

SAK pettyi työllisyysrahojen leikkauksiin

Hallitus ei löytänyt rahoja työllisyyden parantamiseen.

SAK on pettynyt hallituksen budjettiriihessä tekemään päätökseen leikata työvoimapolitiikan rahoitusta ensi vuodelle noin 60 miljoonalla eurolla verrattuna tämän vuoden lopulliseen tasoon.

– Hallitus laiminlyö taantuman jälkihoitoa. Työttömyyden annetaan pitkittyä eikä nuorisotyöttömyyteen puututa tarpeeksi rivakasti, SAK:n pääekonomisti Olli Koski kommentoi.

Työvoiman osaamiseen, kuntouttamiseen ja pitkäaikaistyöttömyyden katkaisemiseen pitäisi panostaa nyt, jos halutaan kestävästi pidentää työuria ensi vaalikaudella.

– Uusiutuvan energian tukiaisiin ja risupaketteihin rahaa riittää, mutta kestävään työllisyyspolitiikkaan ei, Olli Koski ihmettelee.

Koulutuspolitiikassa hallitus on SAK:n mukaan osittain oikeilla linjoilla. Ammatillisen koulutuksen läpäisyyn panostaminen ja toisen asteen yhteishakujärjestelmän uudistaminen ovat olleet SAK:n tavoitteita. Myös aikuisten näyttötutkintojärjestelmän tehokkaampi hyödyntäminen on perusteltua.

– Sen sijaan käsittämätöntä on, että useista ehdotuksista huolimatta tutkintoa vailla olevat aikuiset joutuvat jatkossakin maksamaan koulutuksestaan, Koski sanoo.

Seinäjoki&#;8211Oulu-radan rahoituksen varmistumista SAK pitää myönteisenä, kunhan siihen siirretty määräraha ei hidasta muiden hankkeiden toteuttamista. Elinkeinopolitiikassa laivanrakennuksen innovaatiotukeen tarvitaan vielä määrärahoja helpottamaan ahdingossa olevaa meriteollisuutta.