Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajat haastavat työnant…

Uutinen

Palkansaajat haastavat työnantajat yhteiskuntavastuuseen

Työn puolesta 12.12.2003

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA luovuttivat tänään työmarkkinajärjestöjen johtajien ns. kuusikon kokouksessa työnantajajärjestöille 12.12. mielenilmauspäivän vetoomuksen työn puolesta. Mielenilmauspäivän vetoomuksen allekirjoitti yli 100 000 ihmistä. Pelkästään Internetissä vetoomuksen allekirjoitti 30 284 ihmistä.

Vetoomuksessa suomalaiset vaativat, että yhteistoimintalakia kehitetään niin, että se velvoittaa työnantajia kantamaan vastuuta työntekijöistään. Samalla allekirjoittajat haastavat kaikki työnantajat yhteiskuntavastuuseen, rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan.

Tänään luovutetussa vetoomuksessa järjestöt korostavat, että vaikka suuri osa työnantajista toimiikin vastuullisesti ja henkilöstöään arvostaen, monilla työpaikoilla on unohdettu keskusteleminen ja aito yhteistoiminta. Yhteistoimintalakia on liian usein käytetty pelkkänä irtisanomislakina. Yhteistoimintalakia on tärkeää uudistaa siten, että se nykyistä paremmin velvoittaa työnantajia kantamaan todellista vastuuta työntekijöistään. Hallituksen tuore yritysveropäätös parantaa osaltaan yritysten kasvu- ja toimintaedellytyksiä. Noin puolen miljardin euron veronkevennysten vastineeksi palkansaajilla on lupa odottaa yrityksiltä aiempaa suurempaa vastuuta työntekijöistään.

TNS Gallupin kysely joulukuun alusta kertoo, että peräti 75 prosenttia suomalaista arvioi yritysten heikentyneen yhteiskuntavastuun näkyvän perusteettomina irtisanomisina ja aidon yhteistoiminnan puutteena työpaikoilla. Näkemys on yhteinen kaikille väestöryhmille työttömistä yrittäjiin.

SAK, STTK ja AKAVA edellyttävät, että voimassaolevan tulopoliittisen kokonaisratkaisun palkansaajien muutosturvallisuutta koskevat kirjaukset toteutetaan asiaa valmistelevassa työryhmässä sopimuksen hengen mukaisesti. Palkansaajakeskusjärjestöt edellyttävät myös, että yritykset käyttävät yritysten taseisiin yhteistyöllä rakennetut puskurit työpaikkojen turvaamiseen, pidättäytyvät perusteettomista irtisanomisista ja lomautuksista sekä harjoittavat pitkäjänteistä, työelämässä edessä olevan sukupolvenvaihdoksen huomioon ottavaa henkilöstöpolitiikkaa.

Palkansaajajärjestöt halusivat 12. joulukuuta mielenilmauspäivänä nostaa irtisanomiset ja yritysten yhteiskuntavastuun yleiseen keskusteluun. Palkansaajat haastoivat samalla työnantajat keskustelemaan työpaikoilla mm. siitä, millä tavoin henkilöstön työsuhteiden turvallisuus varmistetaan, työntekijöiden osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan. Näin yhteiskunnassa laajemmin käytävä keskustelu haluttiin ulottaa myös jokaiselle yksittäiselle työpaikalle.

Lukuisilla työpaikoilla niin teollisuudessa, yksityisillä palvelualoilla kuin julkisella sektorillakin käytiin mielenilmauspäivän aikana työnantajien ja henkilöstön välisiä keskusteluja. Keskusteluissa pohdittiin työpaikan tulevaisuudennäkymiä, hyvää henkilöstöjohtamista, osaamiseen ja jaksamiseen liittyviä teemoja, sukupolvenvaihdoksen toteuttamista sekä mm. määräaikaisten työsuhteiden käyttöä työpaikalla.

Järjestöt toteavat vetoomuksessaan, ettei tämä keskustelu saa tyrehtyä, vaan käyntiin on saatava rakentava vuoropuhelu, joka osaltaan johtaa aidompaan yhteistyöhön ja parempaan toimintakulttuuriin työpaikoilla.