Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajat haastavat työnant…

Uutinen

Palkansaajat haastavat työnantajat keskusteluun yhteiskuntavastuusta

Työn puolesta 12.12.2003

(SAK, STTK ja AKAVA) Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA järjestävät yhteisen mielenilmauspäivän työn puolesta ja irtisanomisia vastaan perjantaina 12. joulukuuta. Palkansaajajärjestöt haluavat päivän avulla nostaa irtisanomiset ja yritysten yhteiskuntavastuun yleiseen keskusteluun. Palkansaajat haluavat mielenilmauspäivän avulla myös haastaa työnantajat keskustelemaan mm. siitä, millä tavoin henkilöstön työsuhteiden turvallisuus varmistetaan, työntekijöiden osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan.

Mielenilmauspäivän taustalla on vuoden mittaan voimistunut lomautus- ja irtisanomisaalto. Monissa yrityksissä pörssikursseja on nostettu kovilla irtisanomisilmoituksilla, jopa samaan aikaan kun omistajat ja yrityksen ylin johto ovat nauttineet runsaista osingoista ja avokätisistä palkitsemisjärjestelmistä. Myös julkisella sektorilla työnantajat ovat kaihtaneet vastuuta työntekijöistään mm. suosimalla pätkätyösuhteita pysyvämpien työsuhteiden sijaan.

Yhteistoimintalakia on liian usein käytetty pelkkänä irtisanomislakina. Mielenilmauspäivän yhtenä tavoitteena onkin vauhdittaa yhteistoimintalain uudistamista siten, että se nykyistä paremmin velvoittaisi työnantajia kantamaan todellista vastuuta työntekijöistään. Hallituksen tuore yritysveropäätös parantaa osaltaan yritysten kasvu- ja toimintaedellytyksiä. Noin puolen miljardin euron veronkevennysten vastineeksi palkansaajilla on nyt lupa odottaa yrityksiltä aiempaa suurempaa vastuuta työntekijöistään.

Toiminta vaihtelee liitoittain

Mielenilmauspäivän toteuttamistapa vaihtelee keskusjärjestöittäin, ammattiliitoittain ja myös työpaikkakohtaisesti. Palkansaajakeskusjärjestöjen kesken on kuitenkin sovittu eräistä kokoavista yhteisistä toimista mielenilmauspäivän aikana.

Yhteisenä tavoitteena on saada päivänä aikana työpaikoilla aikaan keskusteluyhteys palkansaajien ja yritysjohdon välille.

Päivän aikana kerätään myös nimiä palkansaajien yhteiseen vetoomukseen työn puolesta. Nimiä kerätään kaduilla, työpaikoilla sekä internetissä palkansaajakeskusjärjestöjen Internet-sivuilla www.sak.fi, www.sttk.fi ja www.akava.fi. Vetoomukseen voi osallistua myös tekstiviestillä. Vetoomus luovutetaan työnantajajärjestöille ja työministerille.

Mielenilmauspäivälle 12.12. on myös olemassa yhteinen tunnus ”Työn puolesta”. Tunniste näkyy mm. rintamerkissä, jolla palkansaajat ympäri Suomea ottavat 12.12. kantaa yritysten yhteiskuntavastuun ja vastuullisen henkilöstöpolitiikan puolesta.

Lisätietoja

– SAK:n johtaja Matti Tukiainen, 0400 600 099
– STTK:n yksikönjohtaja Matti Hynynen, 0400 416 405
– Akavan järjestöpäällikkö Jarmo Nurmio, 040 544 7430

Keskusjärjestöjen ja liittojen Internet-sivuilta löytyy mm. tietoa siitä, miten eri liitot ovat ilmoittaneet osallistuvansa 12.12. mielenilmauspäivään sekä mielenilmaukseen liittyvää muuta materiaalia.

SAK:n Työn puolesta -sivut