Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Pitkäaikaistyöttömien työllist…

Uutinen

Pitkäaikaistyöttömien työllistämistä tuetaan jo monin tavoin

Kuva: Ville Juurikkala

SAK:ssa kummastellaan hallituksen työllisyysohjelman vetäjän Harri Skogin ehdotusta pitkäaikaistyöttömille maksettavasta muita matalammasta sisääntulopalkasta. Palkkojen alentamiseen liittyy itsessään monia ongelmia, mutta erikoiseksi Skogin ehdotuksen tekee myös se, että pitkäaikaistyöttömien työllistymisen helpottamiseksi on jo olemassa useita erilaisia tukitoimia. Työnantaja voi saada parhaimmillaan yli 900 euroa kuukaudessa yhteiskunnan tukea, jos hän palkkaa pitkäaikaistyöttömän.

Tukityössä yhteiskunta maksaa työllistämistukea työnantajalle. Tukityösuhteen enimmäispituus on 10 kuukautta, myös oppisopimustyösuhdetta voidaan tukea koko sopimuskauden ajan työllistämistuella. Vuodesta 1998 lähtien pitkäaikaistyöttömän palkkaamista on edistetty myös yhdistelmätuen avulla. Tällöin työnantajalle voidaan maksaa 12 kuukautta kestävän tukijakson aikana työllistämistuen lisäksi työmarkkinatuen suuruista tukea. Työmarkkinatuen suuruista tukea työnantajalle voidaan maksaa kaikkiaan 24 kuukauden ajan.

Työllistämistuki voi olla 430-770 euroa kuukaudessa. Yhdistelmätuessa työnantajalle maksetaan lisäksi täysi työmarkkinatuki, mikä on 500 euroa kuukaudessa. Työttömän ensimmäisen työllistämisvuoden ajalta työnantaja voi saada tukea enimmillään lähes 930 euroa kuukaudessa. Yritykset eivät ole kuitenkaan toivotulla tavalla hyödyntäneet näitä tukia. Esimerkiksi yhdistelmätuen avulla pitkäaikaistyöttömiä on työllistynyt lähinnä ns. kolmannelle sektorille.

Koulutus voidaan räätälöidä yritysten tarpeita vastaavaksi

Työvoimakoulutusta on kehitetty niin, että se voidaan aiempaa paremmin liittää osaksi muita tukitoimia kuten esimerkiksi tukityöllistämistä. Työvoimakoulutuksen kursseja järjestetään myös räätälöitynä tietyn yrityksen tai työpaikan tarpeiden mukaisesti, jolloin työtön voi suorittaa osan kurssista työharjoitteluna tai tukityönä.

Sosiaalisille yrityksille työllistämistukea on tämän vuoden alusta voitu myöntää aiempaa väljemmin ehdoin. Vajaakuntoiselle työllistämistukea voidaan maksaa kolme vuotta ja pitkäaikaistyöttömälle kaksi vuotta. Sosiaalisessa yrityksessä työntekijöistä 30 prosentin pitää olla vajaakuntoisia ja pitkäaikaistyöttömiä.

Nuorten pitkäaikaistyöttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn on viime vuosina kehitetty omia lähinnä julkiselle sektorille suunnattuja tukitoimia. Tällaisia ovat mm. kuntouttava työtoiminta, pakollinen työharjoittelu ammatillista koulutusta vaille oleville alle 25-vuotiaille nuorille ja työelämävalmennus ammatillisen koulutuksen saaneille tai työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa saaville nuorille henkilöille.

Työttömän palkkaaville työnantajille maksettavat tuet