SAK:n hallitus keskusteli keskitetystä sopimusratkaisusta
SAK on valmis neuvottelemaan keskitetystä sopimusratkaisusta, todettiin SAK:n hallituksen kokouksessa maanantaina. Lisäksi hallitukselle esiteltiin työmarkkinajärjestöjen yhdessä laatima malli ikäohjelmista työpaikoille.
Kokouksen aluksi pääekonomisti Olli Koski selvitti ajankohtaista taloustilannetta. Maailmantaloudessa kasvuennusteita tälle vuodelle on jouduttu korjaaman alaspäin, mutta nyt näyttää käänne parempaan olevan käsillä, myös euroalueella. Suomessa alkuvuosi on mennyt erittäin heikosti, kasvu jää tänä vuonna miinusmerkkiseksi. Suomen teollisuus on eurooppalaisittain verrattuna syvissä vaikeuksissa, Koski sanoi. Lisäksi palvelualoja on tänä vuonna alkanut rasittaa kysynnän puute.
Koski selvitti eläkkeiden rahoitusjärjestelmän rakennetta liittyen ns. tasausvastuuseen, emu-puskuriin ja tasoitusmäärään. Työnantajat ja osa poliitikoista on viime aikoina vaatinut emu-puskurin purkamista helpottamaan vaikeaa taloustilannetta. SAK suhtautuu eläkerahastojen purkuun varauksellisesti.
Puheenjohtaja Lauri Lyly alusti työmarkkinatilanteesta. Maan hallitus on toivonut keskitettyä työmarkkinaratkaisua, joka toisi ennustettavuutta työmarkkinoille. Työmarkkinaratkaisun tulisi tukea työllisyyttä, ostovoimaa ja kilpailukykyä ja se olisi tehtävä nopealla aikataululla jo lähiviikkoina, puheenjohtaja totesi. Tässä yhteydessä Olli Koski esitteli SAK:ssa tehtyjä ostovoimaa- ja työllisyyttä koskevia laskelmia ensi vuotta koskien
Hallituksen keskustelussa korostettiin oikeudenmukaisen työmarkkinaratkaisun merkitystä. Sen saavuttaminen koettiin nyt vaikeaksi, kun maan hallitus meni päättämään jo keväällä yhteisöveron merkittävästä alentamisesta vuoden 2014 alusta. Keskusutelussa korostettiin, että syksyllä käynnistyviä eläkeneuvotteluja ei pidä sotkea suhdannetilanteen ratkomiseen tai mahdolliseen keskitettyyn sopimusratkaisuun. Yhteenvetona keskustelusta puheenjohtaja katsoi, että SAK:n osalta neuvotteluja keskitetystä sopimusratkaisusta voidaan käydä.
Ikäohjelmista laaditun mallin jalkauttaminen työpaikoille
Työmarkkinajärjestöjen yhteinen työryhmä on saanut valmiiksi mallin ikäohjelmasta työpaikkojen käyttöön (Työkaarimallilla kohti pitempiä työuria – opas ikäohjelmien laatimiseen). Mallin avulla työpaikoilla voidaan laatia oma ikäohjelma.
Asiaa esitelleen asiantuntijalääkäri Kari Haringin mukaan nyt on tärkeää jalkauttaa malli työpaikoille. Mallista tiedottamisen lisäksi tarvitaan liittojen sitoutumista ikäohjelman levittämiseen. Liittojen ja työpaikkojen käyttöön laaditaan tiivistetty versio mallista ja power point -esitys. Tällä hetkellä ei ole tietoa, miten monella työpaikalla ikäohjelma on jo käytössä. SAK selvittääkin luottamushenkilöpaneelissa syksyn kuluessa ohjelmien yleisyyttä ja laatua.
TSL:n EU:n rakennerahastoja koskeva hanke
Kari Anttila Työväen sivistysliitosta TSL:stä selvitti liitossa parhaillaan kehitettävää toimintamallia, ns. Hakaniemen hankekeskusta, jonka kautta liitot voisivat sujuvammin käyttää toimintansa kehittämiseen EU:n rakennerahastojen varoja. TSL:n toimintamalli vapauttaisi liitot EU-rahoitteisten hankkeiden hallinnollisesta työstä. Hankekeskuksen on tarkoitus hyödyntää erityisesti ensi vuonna alkavaa EU:n uutta ESR-ohjelmaa. Ohjelmakauden 2014-2020 painopisteenä on muun muassa työllisyyden ja työvoiman liikkuvuuden edistäminen, koulutuksen, ammattitaidon ja elinikäisen oppimisen kehittäminen sekä sosiaalisen osallisuuden lisääminen ja köyhyyden torjunta.
SAK:n valtuuston kokous ja hallituksen yleisvarajäsenen vaihdos
- Hallitus päätti ennakkoilmoituksen lähettämisestä SAK:n valtuuston kokouksesta 21.-22.11.2013 jäsenliitoille.
- Hallitus esittää valtuustolle, että hallituksen yleisvarajäseneksi eläkkeelle siirtyneen Sauli Kovasen tilalle nimetään Paperiliiton sihteeri Timo Byman.
Hallitukselle tiedoksi
- Pirjo Vainion ilmoitus eläkkeelle jäämisestä 1.11.2013 lähtien.
- Palkansaajakeskusjärjestöjen raportti kesäkuussa pidetystä ILO:n 102. kansainvälisestä työkonferenssista.