Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Miesten syrjäytymiseen on pure…

Uutinen

Miesten syrjäytymiseen on pureuduttava tehokkaammin

Kaksi–kolmekymppisistä nuorista 110 000 on vailla perusasteen jälkeistä koulutusta. Heistä peräti 70 000 on miehiä. Miehet keskeyttävät naisia todennäköisemmin koulutuksen kaikilla koulutusasteilla. Miehet myös osallistuvat aikuiskoulutukseen selvästi vähemmän kuin naiset.

– Monien miesten syöksykierre alaspäin lähtee siis jo koulutuksesta. Se ei voi olla heijastumatta työllisyyteen: myös miesten työttömyys on suurempaa kuin naisten, toteaa SAK:n kehittämisjohtaja Saana Siekkinen.

Miesten elinajanodote vuonna 2010 oli 76,7 vuotta ja naisten 83,2. Miesten odotettavissa oleva elinikä oli siis yli kuusi vuotta lyhyempi kuin naisilla. Meillä ero on selvästi suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa.

– Miehillä on myös useammin kohonnut verenpaine, korkea veren kolesteroli, diabetes tai vakava sydän- tai verisuonitauti. Miesten alkoholikuolleisuus ja itsemurhaluvut ovat korkeampia kuin naisilla, luettelee SAK:n erikoistutkija ja tasa-arvovastaava Tapio Bergholm.

Miesten elämä on siis huomattavasti lyhyempi ja tapaturma-alttiimpi kuin naisten, ja etenkin duunarimiehet sairastavat sen aikana aivan liian paljon.

– Miksei niin sanottu hyvinvointiyhteiskuntamme pysty tasaamaan näitä eroja? Perheillä ja työelämällämme ei ole varaa menettää miehiä ennen aikojaan, Bergholm jatkaa.

Miesten asema liittyy vahvasti Suomen sosiaaliseen kestävyyteen. Miesten kohtuuttoman suuri osuus pitkäaikaistyöttömistä, alkoholisteista, vangeista ja asunnottomista ei ole vain miesten vaan koko yhteiskunnan ongelma.

– Samalla on huomattava, että vuosikymmenien tasa-arvotyön jälkeenkin miehet ovat edelleen monilla yhteiskuntaelämän aloilla etuoikeutetussa asemassa. Taloudellinen valta on yhä miehillä, Saana Siekkinen muistuttaa.

Komitea selvittämään miesten asemaa

Vuonna 1970 naisten asemaa tutkivan komitean mietintö avasi monipuolisesti näkökulmia suomalaisen yhteiskunnan suuriin tasa-arvo-ongelmiin. Eduskunta ja hallitukset ryhtyivät päättäväisesti puuttumaan havaittuihin epäkohtiin, ja yhteiskuntamme avautui naisille oikeudenmukaisemmalla ja tasa-arvoisemmalla tavalla.

Nyt on miesten vuoro. Tähän saakka miesten jo peruskoulun alaluokilta alkavaa syrjäytymistä on toki sivuttu erilaisissa työryhmissä, viimeksi nuorten yhteiskuntatakuuta valmistelemassa työssä. SAK katsoo, että nyt olisi kuitenkin aika nostaa miesten asema erikseen tarkasteluun ja ehdottaa, että hallitus asettaa miesten asemaa tutkivan komitean. Perusteellinen selvitys miesten sukupuolensa vuoksi saamista etuoikeuksista ja kohtaamista ongelmista auttaisi suuntaamaan Suomen tasa-arvopolitiikkaa vuosikymmeniksi.

Lauri Lylyn esitys tasa-arvolounaalla 19.3.2012: Alimmat palkat 1 800 euroon – samapalkkaisuuden nimissä (pdf)

Tapio Bergholmin esitys tasa-arvolounaalla 19.3.2012: Miesten ja naisten työllisyyden tulevaisuus (pdf)