Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lukuisat koulunkäyntiavustajat…

Uutinen

Lukuisat koulunkäyntiavustajat kesän ilman perustoimeentuloa

Kuva: Ville Juurikkala

Työttömyysturvan ja työsopimuslain yhteensovittamisessa on ongelmia. Nykyinen työttömyysturva ja työsopimuslaki synnyttävät yhdessä tilanteita, joissa työmarkkinoiden käytettävissä tosiasiassa olevat kausityöttömät jäävät kokonaan ilman työttömyysturvaa. Tällaisia väliinputoajia ovat muun muassa kuntien palkkalistoilla työskentelevät koulunkäyntiavustajat.

– Vuonna 2001 voimaan tullutta työsopimuslakia on tulkittu ylimmissä oikeusasteissa niin, että työsopimusta tehtäessä voidaan sopia työnteon ja palkanmaksun keskeyttämisestä työsopimussuhteen aikana. Koulunkäyntiavustajien kohdalla näin tehdään yleensä koulujen pitkien kesälomien ajaksi. Tällöin on katsottu, ettei työnteon keskeytyminen kesäajaksi ole lomautus, sanoo SAK:n lakimies Kalle Räisänen.

– Koska koulunkäyntiavustajat eivät tule lomautetuksi, he eivät saa oikeutta työttömyysturvaan. Näin ollen suuri joukko koulunkäyntiavustajia jää työttömyyden ajaksi ilman toimeentuloa. He eivät saa työttömyysturvaa edes ilmoittautumalla työnhakijaksi työvoimatoimistoon, Räisänen sanoo.

Suomen kouluissa on tuhansia koulunkäyntiavustajia. Avustajaksi pätevöidytään erityisellä ammattitutkinnolla. Avustajien läsnäolo on koettu välttämättömäksi muun muassa erityisopetuksen ja koulurauhan kannalta.

Räisänen korostaa, että koulunkäyntiavustajien ammattikunnan toimeentulosta on huolehdittava myös kesäaikana. Koulunkäyntiavustajat joutuvat käyttämään ansaitsemansa vuosilomat useimmin opettajien syys,- joulu,- ja talvilomien aikana.

– Jos kausiluonteisesti työttömäksi jäävien asemaa ei korjata, joudutaan kausittain ”lepäämään jäävät” työsuhteet järjestämään määräaikaisiksi pätkiksi, joilta työttömäksi jääminen mahdollistaisi työttömyyden aikaisen toimeentulon. Tämä tuskin olisi kenenkään etujen mukaista. Työmarkkinat muuttuvat nopeasti ja edessä voi olla tilanne, että koulunkäyntiavustajien kaltaisia, ilman perustoimeentuloa jääviä väliinputoajia syntyy uusille ja taas uusille aloille, joilla työtä on tarjolla vain osan aikaa vuodesta, Räisänen varoittaa.

Lisätietoja

SAK:n lakimies Kalle Räisänen, puh. (09) 7721 449, 040 849 6567