Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset FinnWatch seuraa yritysten eet…

Uutinen

FinnWatch seuraa yritysten eettistä toimintaa

FinnWatch seuraa yritysten eettistä toimintaa.

Suomalaisten tai Suomeen taloudellisesti tai toiminnallisesti ankkuroituneiden kansainvälisten yritysten toimintaa seuraava FinnWatch on aloittanut toimintansa. FinnWatch seuraa, selvittää ja arvioi yritysten tuotanto-, sijoitus- ja ostotoimintaa yhdessä kohdemaiden ay- ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Hankkeessa seurataan, että yritykset noudattavat mm. YK:n määrittelemiä ihmisoikeuksia ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työelämää koskevia perusnormeja.

– Globalisaation ja taloudellisen uusliberalismin nopean kehityksen myötä monet yritykset ovat itsekin havainneet, että pelisääntöjä tarvitaan. Valitettavasti epäkohdat eivät näytä poistuneen maailmasta: köyhyys ja alikehitys, ihmis- ja työoikeuksien loukkaukset, ay-aktiivien vaino ja jopa murhat ovat arkipäivää hyvinkin lähellä Suomen rajoja, sanoo SAK:n kansainvälisten asioiden sihteeri Turo Bergman. Hän puhui tänään hankkeen käynnistymisestä kertovassa tiedotustilaisuudessa.

Bergmanin mukaan FinnWatchin toiminnalla ei pyritä mustamaalaamaan suomalaisyrityksiä vaan vaikuttamaan siten, että yritykset olisivat paremmin tietoisia toimintansa seurauksista, ja jos ongelmia on, pyrkisivät parantamaan toimintaansa.

Viime vuoden lopussa 3 900 suomalaisyritystä oli edustettuina ulkomailla, ja niillä oli siellä mm. 749 tytäryhtiötä. Suomalaisyritysten toiminta on levinnyt kaikille mantereille, etenkin Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

– Globalisaation kielteisten vaikutusten ehkäisemiseen on vaikutettava kansainvälisesti ja mahdollisimman suurella joukolla. Globalisaation nurjat puolet koskettavat jäseniämme moni tavoin – paitsi palkansaajina, niin myös kuluttajina ja asiakkaina, Bergman perusteli SAK:n mukana oloa hankkeessa.

FinnWatch toimii läheisessä yhteistyössä ruotsalaisen SwedWatchin ja norjalaisen NorWatchin kanssa, koska monet yritykset ovat yhteispohjoismaisessa omistuksessa. SAK:n lisäksi hankeen ohjausryhmään kuuluvat Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanja, Kehitysyhteistyön Palvelukeskus Kepa, Kuluttajat-Konsumenterna ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK. Hankkeen koordinaattorina työskentelee Eeva Simola, eeva.simola@finnwatch.org.