Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tupon tekeminen ei jää kansast…

Uutinen

Tupon tekeminen ei jää kansasta kiinni

SAK:n Eero Heinäluoma:

Eero Heinäluoma.

Tupon syntyminen ei jää kiinni ainakaan siitä, etteivät kansalaiset sitä haluaisi. Kansalaiset asettavat selvästi edelleenkin etusijalle laaja-alaisen tulopolitiikan jatkamisen. Tulokierroksen tavoitteista päällimmäiseksi nousee vahvasti edelleenkin työllisyyden parantaminen. Toimihenkilöistä tämän rankkaa tärkeimmäksi tavoitteeksi 80 prosenttia ja työntekijöistä 74 prosenttia.

Vaikka tupoa halutaan, ovat palkkaodotukset selvästi kasvussa. Syytkin ovat ilmeisiä. Firmajohtajien palkkaesimerkit, optiojärjestelyt ja muhkea osingonjako sekä lääkärien palkkaratkaisu kasvattavat kaikissa työntekijäryhmissä palkkaodotuksia. Tämä lisää tupon tekemisen vaikeusastetta. Tehtiin sitten tupoa tai liittokierrosta, on selvää, että palkkaratkaisun merkitys ostovoimatavoitteen toteutumisessa korostuu.

Kansalaiset torjuvat selvästi esitykset yritysten ja hyvätuloisten veroalesta. Yritysjohtajien vaatimukset eivät saa kansalaisilta vastakaikua. Muutaman firman pääkonttoreita lukuunottamatta Suomessa ei ole verokapinaa. Kansalaiset pitävät tärkeänä julkisten palvelujen turvaamista ja näkevät, että siihen tarvitaan verovaroja.

Työllisyysasioissa ay-liike saa kansalaisilta hyvin vahvaa arvostusta. Siinä on myös koko ay-liikkeelle, SAK:sta Akavaan, kova velvoite. Halosen arvostuksen kasvu on kuitenkin sitä luokkaa, että ay-liike saa olla jo huolissaan ykköstilan säilymisestä jatkossa.

Suomen Gallupin työmarkkinailmastotutkimus julkistettiin keskiviikkona Helsingissä. Tutkimus tehdään SAK:n toimeksiannosta kahdesti vuodessa.