Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n edustajakokous kuvastaa …

Uutinen

SAK:n edustajakokous kuvastaa jäsenistön kirjoa

Nuorin edustaja 20 vuotta, vanhin 66

SAK:n 16. edustajakokous pidetään 28. – 30. toukokuuta Messukeskuksessa Helsingissä. Kokoukseen saapuu 293 edustajaa eri puolilta Suomea SAK:n 23 jäsenliitosta. Nuorin kokousedustaja on 20-vuotias nuoriso-ohjaaja ja vanhin 66- vuotias muusikko.

Kokousedustajista on kaksi viidestä (38%) naisia. Naisten osuus alle 35-vuotiaiden joukossa on 42 prosenttia. Naisvaltaisimmat edustajaryhmät on Tekstiili- ja Vaatetustyöväen liitolla (83 %) sekä Palvelualojen ammatiliitolla (62%), Kemian liitolla (58)% ja Kunta-alan ammattiliitto KTV:llä (54%). Täysin miehistä koostuva edustajaryhmä on Rakennusliitolla ja Rautatieläisten liitolla sekä muutamalla muulla liitolla, jolla on vain yksi kokousedustaja.

Liitoista suurin edustajaryhmä on PAM:lla, jolla on kokouksessa 53 edustajaa. Toiseksi suurin ryhmä tulee KTV:stä, josta kokoukseen osallistuu 46 edustajaa ja kolmanneksi suurin ryhmä on Metalliliitolla, 38 edustajaa.

Toimialoittain tarkasteltuna teollisuuden palveluksessa olevia on reilu kolmannes kaikista edustajista (36%), kun edellisessä edustajakokouksessa viisi vuotta sitten heitä oli lähes puolet edustajista (45%). Yksityisellä palvelusektorilla työskentelee reilu viidennes edustajista (22%) ja vajaa kolmannes (30%) julkisella sektorilla.

Edustajat ovat kotoisin 117 eri paikkakunnalta. Helsinkiläisiä kokouksessa on 28. Lahdesta ja Tampereelta kokoukseen tulee 13 edustajaa ja Turusta 12. Pohjoisin edustaja on kotoisin Inarista. Maakunnista suurin edustajaryhmä on uusmaalaisilla ja toiseksi suurin pirkanmaalaisilla.

Kokousedustajat työskentelevät eri kokoisilla työpaikoilla. Lähes puolet (47%) työskentelee työpaikoilla, joilla on vähemmän kuin sata työntekijää, 23 prosenttia edustajista työskentelee yli 500 hengen työpaikalla ja viitisen prosenttia on puolestaan töissä pienillä työpaikoilla, joilla on alle viisi työntekijää.

Edustajat työskentelevät yhteensä 174 eri ammatissa hautomotyöntekijästä muusikkoon, palomiehestä tanssijaan, ulosottomiehestä ylimerivartijaan, lähihoitajasta opettajaan sekä mac-latojasta vaahdottajaan.

SAK:n edustajakokousta saapuu seuraamaan myös 62 ulkomaalaista vierasta.