Budjettipolitiikan peruslinjaa ei tarpeen keventää (21.6.1999)
SAK:n hallitus keskusteli maanantaisessa kokouksessaan näkemyksistään valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioon. Hallitus totesi Suomen talouden suhdannenäkymien olevan siinä määrin suotuisat, ettei budjettipolitiikan peruslinjan keventämiseen ole aihetta. Julkiseen talouteen on päinvastoin nyt tarpeen kerätä liikkumavaraa kasvun hidastumisen varalta. Merkittävämmät veronkevennykset on syytä siirtää hitaamman kasvun vuosiin. Myöskään mittavat menonlisäykset eivät ole tarkoituksenmukaisia.
Kotimarkkinoiden vahvistumisen myötä työllisyystilanne paranee tuntuvasti sekä tänä että ensi vuonna. Työttömyys on kuitenkin yhä sietämättömän korkea ja työttömyyden rakenteelliset, erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen ja ikääntyneiden työmarkkina-asemaan liittyvät ongelmat vaikeita. Talouspolitiikan päämääränä onkin oltava työllisyyden parantaminen.
Verotusta on SAK:n hallituksen mielestä edelleen muutettava työn tekemistä ja teettämistä suosivaan suuntaan. Ennen tuloveroasteikkojen yleistä alentamista on tehtävä tilaa ansiotulojen veronkevennyksille. Ne on suunnattava erityisesti pieni- ja keskituloisille muuttamalla kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä, tulonhankkimisvähennystä sekä matkakuluvähennystä. Kunnille näin aiheutuvat verotulomenetykset on korvattava.
Suomen on toimittava aktiivisesti EU:n komission ehdottaman työvaltaisten palvelujen arvonlisäveron alentamiskokeilun käynnistämiseksi. Kokeilu tulee suunnata ravintoloiden ruokatarjoiluun, henkilöstöruokalatoimintaan sekä parturi- ja kampaamotoimintaan. Ostoeläkkeiden verovähennysoikeus tulee myöntää vain vakuutuksille, jotka täydentävät lakisääteisessä vanhuuseläkeiässä alkavia tavoitetasoa pienemmiksi jääviä eläkkeitä.
SAK edellyttää erityisesti vuokra-asuntotuotannon voimakasta lisäämistä paikkakunnilla, joilla on puutetta kohtuuvuokraisista asunnoista ja asuntojen puute estää avointen työpaikkojen täyttymistä. Asuntojen kokonaistuotannon tulee vuositasolla olla 35 000 asunnon tuntumassa. Näistä pääosan on oltava asuntolainoitettuja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.
SAK:n hallitus toteaa hallitusohjelman tavoitteiden edellyttävän panostuksia työntekijöiden osaamiseen ja jaksamiseen. Erityisesti ikääntyvien irtisanomisiin on puututtava ja työnantajan vastuuta työntekijöistään ja irtisanomisten seurauksista on lisättävä. Työttömille ja työttömyyden uhkaamille työntekijöille on tarjottava työtä tai työllistymiseen johtavaa koulutusta. Ikääntyvän työttömän oikeus työttömyyspäivärahaan ja eläkkeeseen on säilytettävä.
Koulutusvakuutuksen kolmannen vaiheen valmistelu etenee hallitusohjelmassa todetulla tavalla kolmikantaisessa työryhmässä. Valtion tulo- ja menoarvioon tulee varata valtioneuvoston aikaisempien päätösten mukaiset voimavarat uudistusten toteuttamiseen.
SAK:n hallitus kiinnitti myös voimakkaasti huomiota harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjumiseen ja esitti mm. osakkeiden ulkomaalaisomistusta koskevan rekisteröinnin ja valvonnan tehostamista. Kolmikantaisesti tulee selvittää, miten ammattiliitolle voitaisiin antaa Ruotsin mallin mukainen veto-oikeus ulkopuolisen työvoiman käyttöön tilanteissa, joissa alihankkijan tai työvoiman vuokraajan todetaan laiminlyövän työnantajavelvoitteitaan.
SAK:lta 34 alan ansiokehitys ratkaisulautakuntaan.
Hallituksen kokouksessa todettiin ansiokehityksen olleen sopimuskaudella varsin tasainen. SAK vie tupossa sovittuun ratkaisulautakuntaan yhteensä 34 alan ansiokehitystarkastelun, joiden tähänastinen ansiokehitys ei näytä vastanneen yleistä ansiokehitystä sopimuskaudella. TT:n sopimusaloista SAK vie lautakuntaan Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon kuuluvan leipomoalan sekä Liikenne- ja erityisalojen työnantajayhdistyksen sopimukset Rautatieläisten liiton, rautatievirkamiesliiton, Veturimiesliiton sekä Valtion ja erityispalvelujen ammattiliiton kanssa. PT:n sopimusaloista ratkaisulautakuntaan päätyvät siivoojat, majoitus- ja ravitsemisala sekä AKT:n autoliikenne, liikenneopettajat ja kaupan automiehet.
Ratkaisulautakuntaan päätyvät myös Suomen Muusikkojen Liiton ravintolamuusikot, tiskijukat ja äänilevyteollisuus sekä lähinnä tilapäistyöntekijöitä koskeva sopimus Suomen Teatteriliiton, Yleisradion ja MTV:n kanssa. Puu- ja erityisalojen liiton aloista lautakunnan käsittelyyn siirtyvät viher- ja golfala, turkisalan tarhatyöt ja rehukeskustyöt, metsäala sekä taimitarha-ala. Myös kirkon yleiset työ- ja virkaehtosopimukset lähetetään ratkaisulautakuntaan; valtion virkaehtosopimusta koskevat keskustelut ovat vielä osin kesken.
Ratkaisulautakuntaan vietävillä aloilla työskentelee yhteensä noin 72 000 SAK:laista (92 000 valtion virkaehtosopimus mukaanluettuna.) Ratkaisulautakunta tekee päätöksensä elokuun loppuun mennessä.
Lisätietoja: Ansiokehitystarkastelu: ekonomisti Ismo Luimula, puh. (09) 7721 311 apulaisosastopäällikkö Matti Kopperi, puh. (09) 7721 367 Budjettikannanotto: sosiaalipoliittinen sihteeri Sinikka Näätsaari puh. (09) 7721 442