Uusi laki parantaa Kiinan palkansaajien asemaa
Vuoden 2008 alussa Kiinassa voimaan tullut uusi työlainsäädäntö laajentaa palkansaajien oikeuksia. Muun muassa työsuhdeturva paranee.
Kymmenen vuotta samaa työnantajaa palvelleen irtisanominen on uuden lain mukaan mahdollista vain tapauksissa, joissa työntekijä on syyllistynyt rikolliseen toimintaan tai yrityksen työsääntöjen vakavaan rikkomiseen.
Myös määräaikaisten asema kohenee. Samalla työnantajalla kaksi kertaa määräaikaisessa työsuhteessa ollut saa oikeuden vakituiseen työsuhteeseen. Lisäksi laki rajoittaa yritysten mahdollisuuksia palkata tilapäistyövoimaa.
Työsuhdeturvaa vahvistaa myös irtisanomiskorvausten käyttöönotto. Korvausta karttuu kuukausipalkan verran palvelusvuotta kohti.
Lisäksi uusi laki rajoittaa ylitöiden määrää ja tiukentaa vähimmäispalkkamääräyksiä, kiinalaislehti China Daily listaa.
Lehden mukaan lain toteuttaminen käytännössä nostaa työvoimakustannuksia. Sen vuoksi työvoimavaltaisen teollisuuden on korotettava hintojaan tai siirrettävä tuotantonsa halvempien työvoimakustannusten maihin, China Dailyn uutisessa todetaan.
Digikameroiden valmistaja Olympus sekä urheilujalkineita tuottava Nike ovat jo reagoineet uuteen lakiin ja päättäneet siirtää tuotantoaan Kiinasta Vietnamiin, China Daily toteaa.
Taiwanilaisessa Taiwan Journal -julkaisussa ”teollisuuden sisäpiirit” arvioivat, että Kiinan uusi työlainsäädäntö nostaa työvoimakuluja jopa viidenneksen. Lehden mukaan merkittävä osa taiwanilaisyrityksistä harkitsee vetäytymistä Kiinasta.
Kiinan virallisen ay-keskusjärjestön ACFTU:n osastopäällikkö Guo Jun ei usko lain nostavan työvoimakustannuksia. Kansainvälisessä kiertoartikkelissa esiintyvä Guo toteaa, että väitteet kustannusnoususta perustuvat väärinkäsitykseen.
Epävarmaksi uuden työlainsäädännön käytännön merkityksen tekee se, että Kiinan hallintokoneisto ei ole tähän asti valvonut tehokkaasti työlakien toteutumista käytännössä. Ellei valvonta tiukkene, lainuudistuksen merkitys jää vähäiseksi.