Yhteiskuntasopimus ei vaikuta Uusi keskusjärjestö -hankkeeseen
Yhteiskuntasopimuksella ei ole suoria, mutta ehkä välillisiä vaikutuksia Uusi keskusjärjestö -hankkeen etenemiseen, toteaa projektipäällikkö Juha Heikkala Yle Radio 1:n Ykkösaamussa. Hän toivoo, että sopimusneuvottelut jättävät aikaa myös hankkeelle.
Uusi keskusjärjestö –hankkeen projektipäällikkö pitää erittäin hyvänä asiana, että työllisyys- ja kasvusopimus saatiin sovittua kesäkuussa. Sen ansiosta syksystä tulee rauhallisempi kuin, mitä se olisi ollut ilman sopimusta.
– Hankkeen kannalta haastavinta on, missä on ammattiyhdistysliikkeen johdon huomio ja energia tulevana syksynä ja ensi vuonna. Jos on kovin rauhaton syksy ja paljon liittokierroksia, ehkä lakkosyksy, voi arvata, että energia ja huomio ovat sillä puolella, ja silloin hanke voi jäädä katveeseen, Heikkala pohtii Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.
Puoluepoliittisesti sitoutumaton keskusjärjestö
Projektipäällikkö Juha Heikkala tähdentää haastattelussa, että uusi keskusjärjestö tulee olemaan puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tämä on määritelty myös hankkeen strategiassa ja arvopohjassa.
Poliittinen sitoutumattomuus tarkoittaa, ettei uusi keskusjärjestö tule olemaan yhteen tai vain muutamaan puolueeseen kytköksissä.
– Jos haluamme olla vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja, se tarkoittaa, että eri puolueisiin ja erilaisiin yhteiskunnallisiin tahoihin pitää olla yhteistyösuhteet.
Hanke päivittää keskusjärjestöt 2000-luvulle
Uusi keskusjärjestö on historiallinen hanke, koska se yhdistäisi toteutuessaan SAK:n ja STTK:n yhdeksi järjestöksi. Samalla keskusjärjestöjen edustamat liitot päätyisivät saman keskusjärjestön alaisuuteen.
Ykkösaamun haastatteleman Juha Heikkalan mukaan aika on otollinen hankkeelle, ja yhdistyminen päivittää keskusjärjestöt 2000-luvun vaatimuksiin.
– Toimintaympäristö on muuttunut, mikä tarkoittaa suomalaista yhteiskuntaa, erityisesti työelämää sen rakenteita ja toimintatapoja. Puhutaan uudenlaisista työsuhteista, silpputyöstä, työn moninaistumisesta.
Tiina-Emilia Kaunisto / SAK