Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Huutola: Työttömyysturva…

Uutinen

SAK:n Huutola: Työttömyysturvan kytkökseen ei pidä koskea

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola varoittaa hallitusta katkaisemasta työttömyysturvan peruspäivärahan ja ansioturvan välistä kytköstä.

Työttömyysturvan peruspäiväraha ja ansiopäiväraha on sidottu toisiinsa. Peruspäivärahaa korotettaessa myös ansiopäiväraha korottuu, jotta tasokorotukset koskevat koko työttömyysturvaa. Tästä ay-liike haluaa pitää kiinni.

– Jos työmarkkinatuen korotus ei vaikuta nostavasti myös ansioturvaan, heikentyy ihmisten halu vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta, eikä se ole kenenkään etu, Huutola sanoi.

Huutola muistuttaa, että peruspäiväraha ja työmarkkinatuki maksetaan verovaroista.

– Työttömyysturvan ansio-osa taas rahoitetaan työnantajien ja palkansaajien pussista. On yhteiskunnan etu, että työelämän osapuolet kantavat vastuunsa sosiaaliturvasta ja sen rahoituksesta, eikä tätä kannustinta pidä tuhota.

– Valtio ei nykyään korvaa työttömyyskassoille lapsikorotuksia eikä peruspäivärahan osuutta lisäpäiviltä tai lomautusjaksoilta. Tämän osan perusturvan rahoituksesta valtio on sälyttänyt työnantajille ja työntekijöille, Huutola sanoo.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola piti avauspuheen SAK-päivillä Porissa 20.9.2008. SAK-päiville osallistuu viitisensataa ay-vaikuttajaa ympäri maata.