SAK tehostaa EU-edunvalvontaa ja tiedotusta
Järjestöpäällikkö Reijo Paananen aloitti helmikuun alussa uudessa tehtävässä SAK:n EU-asiantuntijana. Paananen työskentelee osan aikaa Brysselissä suomalaisten palkansaajajärjestöjen yhteisessä EU-edustustossa FinUnionsissa. Vähintään puolet työajasta hän on kuitenkin Helsingissä.
Kyse on uudenlaisesta tehtävästä, jossa keskeistä on liittojen ja niiden jäsenten palvelu EU-asioissa. Edellytykset tiedon välittämiseen ovat Paanasen mukaan hyvät.
&#;8211 Koska olen osan työajastani Suomessa, minun on helppo osallistua esimerkiksi erilaisiin tilaisuuksiin liitoissa. Minua voi myös pyytää paikan päälle kertomaan ajankohtaisista EU-asioista.
Paananen toivookin, että liitoista otetaan häneen aktiivisesti yhteyttä. Hän haluaa hälventää käsitystä EU-asioiden vaikeudesta.
– EU-edunvalvonta on osa arkista edunvalvontaa eikä mikään erillinen vaikuttamisen ja päätöksenteon saareke. EU:ssa tehdyt päätökset vaikuttavat jokaisen palkansaajan arkeen ja niistä pitää kertoa selkokielellä ymmärrettävästi.
Palkansaajille tärkeitä asioita on EU:ssa vireillä paljon.
– Mikä on vapaan liikkuvuuden suhde työelämän oikeuksiin, mitkä ovat lähetettyjen työntekijöiden oikeudet ja miten työsuojelun tasosta huolehditaan EU-tasolla, Paananen luettelee esimerkkejä.
Hän ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan EU-päätöksiin on mahdotonta vaikuttaa.
– Vaikuttamisen mahdollisuuksia on, jos on asiantuntemusta ja näkemystä. Päätöksiä tekevät aina ihmiset ja EU-elimissä on runsaasti myös suomalaisia päätöksentekijöitä.
Yksi vaikuttamisen kanava on eurooppalaisten palkansaajajärjestöjen kattojärjestö EAY. Siellä korkean järjestäytymisasteen Pohjoismaita kuunnellaan.