SAK tukee valvontayksikön perustamista – määrahat lisäbudjettiin
SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen:
Ulkomaalaisten työntekijöiden työsuojeluvalvonnan järjestämistä selvitellyt sisäasianministeriön työryhmä on tehnyt hyvää työtä. Toteuttamalla työryhmän esitykset hallitus osaltaan lunastaa viime tuloratkaisun yhteydessä antamansa sitoumuksen laittaa ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen valvonta kuntoon ennen EU:n laajentumista.
SAK edellyttää, että työryhmän esittämän tehokkaan, sisäasianministeriön alaisuudessa toimivan ja poliisivaltuuksilla varustetun valvontayksikön vaatimat määrärahat otetaan seuraavaan lisäbudjettiin. Tärkeää on myös viipymättä valmistella valvonnan kannalta tarpeelliset lakimuutokset, joilla työehtosopimuksen alittavan palkan maksu kriminalisoidaan, avataan ulkomaalais-, työ- ja veroviranomaisten välinen tietojenvaihto sekä estetään veronkierto ulkomaille rekisteröityjen vuokratyö- ja aliurakointiyrityksien kautta. SAK pitää myös oikeana työryhmän näkemystä, että ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön estäminen on osa talousrikollisuuden torjuntaa ja harmaan talouden vastustamista.
Työryhmän esittämä tilannekuvaus on realistinen. Työryhmä toteaa, että nykyinen viranomaisvalvonta on hajanaista ja hampaatonta, ja että lainsäädäntö eli valvontavaltuudet ovat puutteelliset. Siksi Suomen työmarkkinoille on jo tunkeutunut varsin laaja ulkomaalaisia työntekijöitä hyväksikäyttävä, järjestäytyneen rikollisuuden ja harmaan talouden ammattilaisten joukko. Aiheellisesti työryhmä myös toteaa, että ongelmat uhkaavat lisääntyä EU:n laajentuessa. Rehellisten yrittäjien kannalta kilpailutilanne vääristyy ja yhteiskunta menettää kymmenien miljoonien eurojen verotulot.
Työryhmä korostaa myös kolmikantayhteistyön tarvetta työehtovalvonnassa, työntekijä- ja työnantajajärjestöjen vastuuta sekä parempaa tiedottamista Suomeen tuleville työntekijöille heidän oikeuksistaan työmarkkinoilla. SAK:n aloitteesta perustettu Suomen työelämän informaatiopiste Tallinnassa on osoittautunut tarpeelliseksi. Vastaavantyyppistä työtä tarvitaan myös muualla lähialueilla, kuten Pietarissa ja Karjalassa.
EU:n laajentuminen on toteuttava hallitusti. Suomeen ei saa päästää syntymään kaksia työmarkkinoita eikä rikollisille saa antaa mahdollisuuksia piiloutua monimutkaisten aliurakointi- tai vuokratyöketjujen taakse. On syytä muistaa, että palvelujen vapaa liikkuvuus toteutuu heti 1.5.2004 ilman siirtymäaikoja.
Työryhmän esitykset eivät saa jäädä pölyttymään arkistoon vaan ne on pantavan ripeästi toimeen.
Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250