Työntekijöiden oikeuksien puolustajia jälleen vankilaan Kiinassa
Joulukuun alussa poliisi pidätti ainakin 40 aktiivia Guangzhoun alueella Kiinassa. Nyt heistä seitsemän on vangittu.
Syynä on aktiivien toiminta työläisten järjestäytymisen ja etujen puolesta. He ovat toimineet menestyksekkäästi muun muassa Guangzhoun yliopiston siivoojien voitokkaassa lakossa viime vuonna.
Nyt vangittu Zhu Xiaomei voitti yllättäen viime vuonna oikeudessa Hitachi Metals -yhtiön, joka oli erottanut hänet laittomasti työntekijöiden edustamisen vuoksi. Hitachi joutui maksamaan Zhulle ison korvauksen.
Zhu tuki tänä vuonna Liden kenkätehtaan työläisten lakkoliikkettä. Sen tuloksena lakkolaiset saivat vaatimansa korvaukset ja sosiaalimaksut.
Pidätykset kohdistuivat lähinnä työläisten oikeuksia puolustavan itsenäisen keskusjärjestön Panyun aktiiveihin. Guangzhoun kaupunki on jo aiemmin pyrkinyt lakkauttamaan järjestön.
Vangittuja syytetään julkisen järjestyksen häirinnästä sekä työläisten oikeuksien loukkaamisesta.
Erikoinen syyte työntekijöiden oikeuksien loukkaamisesta perustuu Kiinan virallisen uutistoimisto Xinhuan mukaan siihen, että syytetyt saavat työläiset esittämään täysin epärealistisia vaatimuksia. Tämä vaarantaa työntekijöiden turvallisuuden ja taloudelliset edut.
Panyun johtaja Zeng Feiyang on yksi vangituista. Häntä syytetään Xinhuan mukaan lisäksi petoksesta, kavalluksesta ja seksuaalirikoksista. Kiinan mediassa on jo alkanut loanheittokampanja häntä vastaan.
Poliisi esti asianajajia tapaamasta vangittuja. Syyksi kerrottiin se, että asia liittyy kansalliseen turvallisuuteen ja siihen sisältyy luottamuksellisia asiakirjoja.
Pidätykset ja vangitsemiset liittyvät Kiinan johdon kasvavaan pelkoon työläisten itsenäisestä järjestäytymisestä ja heitä tukevien järjestöjen vaikutusvallan kasvusta.
Työntekijät uskaltavat nykyään toimia etujensa puolesta entistä useammin. China Labour Bulletinin lakkotilaston mukaan tämän vuoden kesäkuussa Guangzhoun alueella oli heinäkuussa 23 lakkoa, mutta lokakuussa 52 ja marraskuussa 56.
Vangittujen puolesta kampanjoidaan eri puolilla maailmaa. Labour Startin sivujen kautta voi lähettää postia Kiinan hallitukselle.
Heikki Jokinen / vapaa toimittaja
Työntekijät uskaltavat nykyään toimia etujensa puolesta entistä useammin.