Israel raunioitti Palestiinan johtavan ay-keskuksen päämajan
Israel raunioitti sunnuntaina 17.2. lähes 40 prosenttia Palestiinan johtavan ammatillisen keskusjärjestön PGFTU:n päämajasta Nablusin kaupungissa Länsirannalla. Israelilaiset tekivät hyökkäyksensä Apache-helikoptereilla ja F-16-hävittäjillä. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL ja useat muut globaalit ay-federaatiot ovat tuominneet Israelin teon sekä vaatineet sitä korvaamaan aiheuttamansa vahingot PGFTU:lle.
Järjestön päämajan pommittaminen vaikeuttaa entisestään Palestiinan ay-liikkeen toimintaa. Äskettäisessä haastattelussaan (www.icftu.org/displaydocument.asp?Index=991214605&Language=EN) PGFTU:n pääsihteeri Shaher Sae’d totesi, että lähes puolet Palestiinan 845 000 hengen työvoimasta on työttömänä. Israel on estänyt syyskuusta 2000 lähtien työssä käynnin Israelissa ja jakanut miehittämänsä Länsirannan ja Gazan alueen 69 lohkoon, joita se eristää toisistaan. Alueen kulkureiteillä sotilailla on 10 000 tarkastuspistettä. Israelilaiset ovat tuhonneet 7 000 kotia ja rakennusta sekä lentokentän ja muita perusrakenteita.
Tuho ja eristäminen ovat puristaneet Palestiinan ja palestiinalaisten talouden entistä tiukemmalle. Turismi, rakennustoiminta, tekstiiliteollisuus ja kehityshankkeet ovat keskeytyneet lähes kokonaan, samoin kalastus. Maataloustuottajat eivät saa tuotteitaan markkinoille. Joukkokuljetus rajoittuu kaupunkien sisäiseen liikenteeseen.
Kovien koettelemusten keskellä PGFTU:n pääsihteeri Shaher Sae’d sanoo uskovansa kaikesta huolimatta rauhaan ja korostaa neuvotteluja rauhan luomisen keskeisenä keinona. Järjestön suhteet Israelin johtavaan ammatilliseen keskusjärjestöön Histadrutiin ovat olleet poikki syksystä 2000 lähtien. Sae’din mukaan Histadrut katkaisi yhteydet yksipuolisesti.
Hyvänä uutisena Sae’d kertoo, että Palestiinan lainsäätäjät ovat hyväksyneet uuden työlainsäädännön, joka on ensimmäistä kertaa palestiinalaisten itsensä säätämä. Siihen sisältyvät määräykset 42-tuntisesta työviikosta, äitiyslomasta ja sosiaalivakuutuksesta. Aiemmin palestiinalaisten työelämää on normitettu Libanonin, Egyptin ja jopa Britannian työlaeilla.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut