Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Irtisanomis- tai lomautusuhka …

Uutinen

Irtisanomis- tai lomautusuhka joka kuudennella SAK:laisella työpaikalla

Kuva: Ville Juurikkala

Irtisanomis- ja lomautustilanne on pahentunut SAK:laisilla työpaikoilla kesälomien jälkeen. Joka kuudennella työpaikalla työnantaja on varoittanut edessä mahdollisesti olevista lomautuksista tai irtisanomisista. Epävarmuus työpaikan jatkumisesta on koskettanut työpaikkoja, joilla on jopa 150 000 työntekijää. Käytännössä irtisanomis- ja lomautusvaroitukset annetaan suoraan osalle henkilöstöstä, mutta epävarmuus työpaikan säilymisestä koskee kuitenkin tällaisessa tapauksessa lähes kaikkia työpaikan työntekijöitä. Tiedot ilmenevät SAK:n säännöllisesti toteuttamasta luottamusmiestiedustelusta, jonka tuoreimmat luvut ovat lokakuun lopulta 2003. Tiedusteluun vastasi 503 pääluottamusmiestä eri aloilta.

Tämän syksyn aikana työnantaja on antanut noin 15 prosentilla SAK:laisista työpaikoista varoituksen mahdollisesti edessä olevista irtisanomisista ja lomautuksista. Keskimääräistä enemmän varoituksia on annettu teollisuuden suurilla työpaikoilla. Julkisella sektorilla ja pienillä työpaikoilla varoituksia on annettu selvästi vähemmän.

Kesälomien jälkeen irtisanomisia ja lomautuksia on toimeenpantu kahdeksalla prosentilla SAK:laisista työpaikoista, viidellä prosentilla yt-menettely on vielä kesken ja kahdella prosentilla irtisanomiset ja lomautukset on todettu tarpeettomiksi. Jo toimeenpannut irtisanomiset ja lomautukset ovat painottuneet teollisuuteen. Eniten tarpeettomaksi osoittautuneita varoituksia on annettu teollisuuden suurilla työpaikoilla.

Viime vuosikymmenen alun laman aikana työpaikkojen uudelleenjärjestelyille oli tyypillistä runsas lomauttaminen ja irtisanominen. Vuosina 1995-2001 tilanne kuitenkin vakautui siten, että vuosittain vajaalla 30 prosentilla SAK:laisista työpaikoista lomautettiin tai irtisanottiin henkilöstöä.

Viimeisten kahden vuoden aikana lomautukset ja irtisanomiset ovat taas lisääntyneet. Vuosittain niitä on toimeenpantu joka kolmannella työpaikalla. Tässä ei sinänsä ole mitään yllättävää – onhan taloustilannekin heikentynyt – mutta lomautusten ja irtisanomisten painottuminen teollisuuteen on pieni yllätys. Julkinen sektori, joka myös on kärsinyt vaikeasta taloustilanteesta, on pitänyt väestään paljon tiukemmin kiinni.

Teollisuuden pääluottamusmiesten arvio työpaikkojen taloudellisista toimintaedellytyksistä seuraavan vuoden aikana on kaksijakoinen: osalla työpaikoista toimintaedellytysten odotetaan paranevan, osalla heikentyvän. On kuitenkin tärkeätä huomata, että painopiste on paranemisen puolella. Vain pienemmillä, alle 30 hengen työpaikoilla enemmistönä ovat työpaikat, joilla arvioivat toimintaedellytysten huonontuvan. Jos tämä luottamusmiesten arvio on oikeansuuntainen, maltti lomautuksissa ja irtisanomisissa olisi nyt valttia.

Moratorio irtisanomisiin merkki vastuullisesta liiketoiminnasta

– Yhteistyöllä on rakennettu myös yrityksiin lamansietokykyä ja taseissa on puskureita, jotka nyt kuitenkin aiotaan uhrata lyhytnäköisen ahneuden alttarille. Useat yhtiöt ovat ilmoittaneet ylimääräisistä osingoista vielä tänä vuonna ja ensi keväänä aiotaan panna toimeen varsinaiset osingonjakokarkelot. Yritysten yhteiskuntavastuuta mitataan nyt ulosjaettavien osinkojen määrällä. Taseiden tyhjentäminen vaarantaa yritysten työllistämis- ja investointikykyä juuri kun kansainvälinen talous on kääntymässä vihdoin nousuun. Myös kotimainen kysyntä vahvistuu vuonna 2004 edelleen selvästi. Yrityksille on vuonna 2005 lisäksi tulossa yli puolen miljardin euron verohelpotukset. Omistajien tulisi nyt pidättäytyä irtisanomisista ja ylisuurista osingoista, jotta kauniilla puheilla yhteiskuntavastuusta olisi jotain katetta, toteaa yhteiskuntapoliittisen osaston apulaisjohtaja Matti Viialainen.

– Kesälomien jälkeisissä yt-neuvotteluilmoituksissa pistää silmään niiden vahva ylimitoitus. On pakko kysyä, pyritäänkö uusilla irtisanomisuhkauksilla vedättämään pörssikursseja neljännesvuositalouden hengessä. Työntekijöistä tehdään pörssipelin pelinappuloita, mikä ei kerta kaikkiaan sovi suomalaisiin yhteisvastuulle rakentuviin työmarkkinapelisääntöihin. Kun edessä vielä on hyvin pian pula osaavasta työvoimasta, joten moratorio irtisanomisiin olisi nyt merkki vastuullisesta, pitkäjänteisestä liiketoiminnasta.

Lisätietoja

SAK:n luottamusmieskysely syksy 2003. Tutkimustieto 4/2003 (pdf)
Suomalaisten pörssiyhtiöiden yt-neuvotteluja vuonna 2003 (pdf)

Kaavioita

Kuluvan vuoden aikana lomautettu tai irtisanottu

Kesälomien jälkeen annetut irtisanomis- ja lomautusvaroitukset

Teollisuuden työpaikkojen taloudelliset toimintaedellytykset