Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-liikkeen uusi maailmanjärje…

Uutinen

Ay-liikkeen uusi maailmanjärjestö perustetaan 1.-3.11.2006

ITUC:n pääsihteeriksi tullaan valitsemaan VAKL:n pääsihteeri Guy Ryder

Kansainvälisen ay-liikkeen uusi aika alkaa

(SAK, STTK, AKAVA) Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC (International Trade Union Confederation) perustetaan Wienissä 1.-3.11.2006. ITUC liittää yhteen Vapaiden Ammattiyhdistysten Kansainvälisen Liitto VAKL:in, Maailman työn liitto WCL:n ja eräät näiden ulkopuolella olevat järjestöt. ITUC:n perustava kokous on historiallinen tapahtuma ja se vahvistaa ay-liikkeen maailmanlaajuista toimintaa.

ITUC tulee kokoamaan yli 180 miljoonaa jäsentä. Suurin osa jäsenistä siirtyy VAKL:ista, jonka 241 jäsenjärjestöön kuuluu 155 miljoonaa jäsentä. Arvopohjaltaan roomalaiskatolisella WCL:llä on 144 jäsenjärjestöä ja 26 miljoonaa jäsentä ennen kaikkea kehittyvissä maissa. Uusia jäsenjärjestöjä liittyy mm. Angolasta, Kolumbiasta, Nepalista, Perusta, Ranskasta, Puolasta ja Portugalista. Kaikkien ITUC:in jäsenjärjestöjen tulee olla demokraattisia ja riippumattomia ay-keskusjärjestöjä.

Suomen palkansaajakeskusjärjestöt liittyvät ITUC:iin entisinä VAKL:in jäsenjärjestöinä. SAK on ollut vuonna 1949 perustetun VAKL:in jäsen vuodesta 1957, STTK vuodesta 1993 ja AKAVA vuodesta 1992.

ITUC:n keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä ja koordinaatiota globaaleissa asioissa, mm. yhteyksissä WTO:hon, Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon. Koordinaatiota tehostetaan erityisesti maailmanjärjestön, sektoreittain toimivien ammattisihteeristöjen ja OECD:n neuvoa-antavan ay-komitean TUAC:n kesken.

ITUC:n pääsihteeriksi tullaan valitsemaan VAKL:n pääsihteeri Guy Ryder. Puheenjohtajaksi valittaneen VAKL:n puheenjohtaja australialainen Sharan Burrow. Varapuheenjohtaja valittaneen WCL:stä. Pohjoismailla säilynee kaksi paikkaa hallituksessa ja paikka työvaliokunnassa. Hallituksen jäseniksi pohjolan ehdokkaina ovat Tanskan LO:n puheenjohtaja Hans Jensen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Kansainvälisiä ay-järjestöjä

Lisätiedot

  • johtaja Marjaana Valkonen, SAK, puh. 0400 705 136
  • kv-päällikkö Risto Kousa, STTK, puh. 040 501 6510
  • kansainvälisten asioiden asiamies Pia Björkbacka, AKAVA, puh. 020 748 9407