Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n maltillinen ja vastuulli…

Uutinen

SAK:n maltillinen ja vastuullinen ulkomaalaispolitiikka saa kansalaisten tuen

Matti Tukiainen

SAK:n johtaja Matti Tukiainen:

TT:n tänään julkistaman kyselyn mukaan suomalaisyritykset haluavat helpottaa ulkomaisen työvoiman saantia Suomeen. Myös RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam otti asiaan kantaa tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa todeten SAK:n vastustavan ulkomaisen työvoiman lisäämistä Suomessa.

SAK ei vastusta ulkomaisen työvoiman tuloa Suomeen. On kuitenkin syytä muistaa, että Suomessa on tällä hetkellä 300 000 ihmistä työttömänä. Suomessa olevan ulkomaalaisväestön työttömyysaste on 30 prosenttia eli kolme kertaa muuta väestöä korkeampi. Jos siis suomalainen yhteiskunta ei kykene työllistämään Suomessa jo olevia työttömiä, ovat puheet ulkomaalaisen työvoiman saannin helpottamisesta aika lailla vastuuttomia. Suomeen mahdollisesta työvoimatarpeesta tuotavia ulkomaalaisia ei sitä paitsi voida kohdella suhdanneluontoisesti. Heillä ja heidän perheillään on oikeus suomalaiseen sosiaaliturvaan ja peruspalveluihin.

SAK:n ehdoton lähtökohta on, että Suomessa tehtävästä työstä maksetaan kansalaisuudesta riippumatta Suomen työehtosopimusten mukainen palkka ja noudatetaan suomalaista työlainsäädäntöä. Enestamin arvelema SAK:n pelko kilpailun lisääntymisestä tuntuukin oudolta.

Kansalaiset näyttävät antavan tukensa SAK:n edustamalle maltilliselle ja vastuulliselle ulkomaalaispolitiikalle. Tällä viikolla julkaistussa Suomen Gallupin SAK:lle tekemässä tutkimuksessa kaksi kolmesta (65 %) suomalaisesta arvioi, että ulkomaisen työvoiman määrän lisäämisestä on turha puhua, kun työpaikat eivät seuraavan 10-15 vuoden sisällä tule riittämään edes suomalaisille itselleen. Enemmistö (60 %) torjuu ajatuksen, että kaikkien ulkomaalaisten, jotka haluavat tulla Suomeen asumaan ja työtä tekemään, pitäisi saada tulla tänne. Vaikka noin kolmannes suomalaisista olisi valmis tuntuvastikin lisäämään ulkomaalaisen työvoiman osuutta Suomessa, lähes kahdeksan kymmenestä kuitenkin (78 %) uskoo, että Suomen on oltava varovainen ja asetettava selviä rajoituksia sille, kuinka paljon ulkomaalaisia maahamme muuttaa.

Lisätietoja

SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400-600 099

Tietoa Suomen Gallupin tutkimuksesta: Aänestysvarmuus viime vaalien tasolla (Tiedotteet 4.3.2003)