Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Hietanen: Yksioikoiset t…

Uutinen

SAK:n Hietanen: Yksioikoiset tuottavuusmittarit vaarantaisivat yhteisen hyvinvoinnin

SAK:n kehittämisjohtaja Eija Hietanen

Määrälliset tuottavuusmittarit eivät sovellu julkiselle sektorille, SAK katsoo. Tuottavuuden sijaan tulisi kehittää julkisen sektorin tuloksellisuutta.

– Määrälliset tuottavuusmittarit toimivat kuin hölmöläisten peitto. Kun yhtäältä palveluja leikataan, joudutaan niitä toisaalla lisäämään. Kokonaiskustannukset ovat helposti suuremmat ja palvelu heikompaa. Eniten kärsivät ne, jotka julkisia palveluita eniten tarvitsisivat: pienituloiset, lapsiperheet ja vanhukset, SAK:n kehittämisjohtaja Eija Hietanen sanoo.

SAK:ssa painotetaan, että tulokselliset eli laadukkaat ja kattavat julkiset palvelut tukevat talouskasvua, koska ne lisäävät ihmisten hyvinvointia, osaamista ja työssäkäyntimahdollisuuksia.

– Mutta jos julkisen sektorin tuottavuutta mitataan matemaattisilla mittareilla, henkilöstö näyttäytyy kulueränä. Jos henkilöstöä karsitaan, kuinka hoidetaan vanhukset, lapset, mielenterveyspotilaat ja muut apua tarvitsevat, kun nytkin jo tekee tiukkaa? Hietanen kysyy.

– Kyse on myös työntekijöiden jaksamisesta. Henkilöstön vähennykset lisäävät jäljelle jäävien työmäärää ja kuormitus kasvaa. Työuria ei tällaisilla keinoilla pidennetä.

SAK:n mukaan tuloksellisuutta voidaan tehokkaimmin parantaa henkilöstön osaamista ja jaksamista lisäämällä, palvelujärjestelmiä ja sähköisiä palveluita parantamalla sekä johtamista kehittämällä.

Julkisen sektorin tuottavuutta on käsitelty yhdessä kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman kuudesta alatyöryhmästä.