Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Matti Huutola: Työvoimapulaa e…

Uutinen

Matti Huutola: Työvoimapulaa ehkäistään työoloja parantamalla

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Syyt yritysten työvoimapulaan löytyvät huonoista työoloista, riittämättömästä palkkatasosta sekä turvattomuudesta työelämässä. Viime vuosina muutamilla toimialoilla on totuttu siihen, että satunnaisia tarpeita varten on runsaasti työvoimareserviä. Nyt työvoimapulasta kärsivillä aloilla ei ole ollut tarvetta eikä halua työolojen ja työehtojen parantamiseen, sanoo SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola. Huutola viittaa tänään Helsingin Sanomissa esitettyyn työnantajapuolen puheenvuoroon, joissa tuotiin esiin huoli työvoimapulasta.

– Rekrytointiongelmista kärsiville toimialoille, kuten rakennus- ja metallialalle sekä osalle palvelualoista halutaan vakituisen työvoiman sijasta vuokratyövoimaa määräaikaisiin työsuhteisiin tai yrittäjäasemaan perustuvia ammatinharjoittajia. Näillä aloilla rekrytointiongelmat tulevat jatkumaan ja jopa lisääntymään.

– Työvoiman saantia voidaan kohdennetusti helpottaa erilaisin tukijärjestelmin, kuten esimerkiksi työvoimapoliittisella koulutuksella, Noste-ohjelmalla ja viime tulopoliittisen kokonaisratkaisun yhteydessä sovitulla muutosturvalla. Nämä toimet eivät kuitenkaan yksin riitä, Huutola painottaa.

– Kaikki hyvät yhteiskunnan toimet ja pyrkimykset vaikuttaa työvoiman tarjontaan vesittyvät, ellei ongelmista kärsivillä toimialoilla paranneta työoloja vastaamaan tämän päivän odotuksia työelämältä. Näitä odotuksia ovat muun muassa oikeudenmukainen palkkataso sekä mahdollisuus olla innovatiivinen työntekijä ja rakentaa tulevaisuutta turvallisiin mielin, turvallisessa työpaikassa.