Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Pekka Ahmavaara: Yhteisk…

Uutinen

SAK:n Pekka Ahmavaara: Yhteiskuntavastuunsa kieltävät yritykset boikottiin

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara

SAK:n valtuusto 21.-22.11.2003

– SAK on korostanut eettisten pelisääntöjen merkitystä kansainvälisessä yritystoiminnassa. Olemme yhdessä kansainvälisen ay-liikkeen kanssa vaatineet yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja työelämän perusoikeuksia ja tämän lähtökohdan kirjaamista myös kansainvälisen kaupan velvoittaviin pelisääntöihin. Nyt näyttää olevan aika laajentaa vaatimuslistaa, sanoi SAK:n varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla.

– Meidän on yhä voimakkaammin vaadittava yrityksiltä yhteiskuntavastuuta myös omasta työvoimastaan ja sen kohtelusta. Meidän on seurattava yrityksen toimia tässä suhteessa, julkistettava kansainvälisestikin moraaliltaan kyseenalaisesti toimivat yhtiöt ja painostettava niitä yhdessä kuluttajien kanssa. Veikko Ahtolan sanontaa laajentaakseni: Jos puhe ei auta, lyödä ei saa eikä perseen pano penkkiin tehoa, pannaan firma boikottiin. Meidän on asetettava kyseenalaiseksi yritysten maine, jos ne sen käytöksellään ansaitsevat. Meidän tulee vaikuttaa yritysten asiakkaisiin niin, että he osaavat valikoida tuotteensa niistä yrityksistä, jotka kantavat yhteiskuntavastuunsa ja boikotoivat niitä jotka eivät näin tee, Ahmavaara painotti.

Ahmavaaran mukaan SAK ja muut palkansaajajärjestöt yhdessä on maan ylivoimaisesti suurin kuluttajaliike. Jos he kääntävät peukalonsa alaspäin sen tai tuon yrityksen kohdalla, se on menoa. Tämän uhan edessä alkaa varmaankin yhteiskuntavastuukin maistua.

Ahmavaara peilasi viimeisessä valtuustopuheessaan myös SAK:n vasemmistoryhmän linjaa tulevaisuudessa.

– Monet ovat aprikoineet, mahtaako SAK:n vasemmiston linja muuttua uusien ihmisten mukana. Oma vankka käsitykseni on, että peruslinja pysyy entisellään. Sitä tukee esimerkiksi se tosiasia, että jo eläkkeelle jääneiden tovereiden seuraajat ovat kaikki luonnostaan omaksuneet saman linjan.

– Tiedän, että myös tulevien vasemmistoliittolaisten ay-johtajien linja on yhteistyön linja, sopimusyhteiskunnan ja kolmikantayhteistyön korostaminen. Toki – ja onneksi – henkilökohtaiset ominaisuudet ja arvostukset näkyvät itse kunkin uuden ihmisen toiminnassa. Ja onhan linjoissa ja niiden mutkissa piirun tai parinkin muuttamisen varaa sinne tai tänne. Peruskivet pysyvät kuitenkin paikallaan, Ahmavaara painotti.

Pekka Ahmavaaran puhe kokonaisuudessaan

Osoitteesta
löytyvät SAK:n valtuuston esittely, syyskokouksen aikataulu, liittoesitykset valtuustolle ja ajo-ohjeet Kiljavan opistolle. Samaan osoitteeseen kerätään kokouksen aikana mm. lehdistötiedotteet ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.