5 vinkkiä: Pidä uloskäytävät vapaina
Suomessa syttyy vuosittain 6 000-7 000 rakennuspaloa. Vuosina 2007-2010 palokunta pelasti tulipaloista yli tuhat henkeä.
Työpaikoilla tulipalot sattuvat yleensä keittiöissä ns. rasvapaloina ja kodinomaisissa hoitokodeissa. Sähköhäiriön, räjähdyksen tai tulipalon takia loukkaantuu liki sata työntekijää joka vuosi.
Kaikissa työ- ja liiketiloissa pitää olla vähintään kaksi vaihtoehtoista uloskäytävää. Vihreät turvaopasteet ohjaavat uloskäytäville. Opasteiden pitää olla näkyvillä siten, että ainakin yksi poistumistie löytyy helposti. Kaupoissa yleensä riittää, että opasteet ovat näkyvissä pääkäytävillä.
Miten uloskäytävät ja poistumisreitit pidetään kunnossa, vanhempi opettaja Jani Jämsä Pelastusopistosta?
1. Opasteet näkyville
Opasteiden valot pitää huoltaa vähintään vuosittain. Opastekilvet on puhdistettava ja uusittava riittävän usein. Itsevalaisevat opastekilvet himmenevät, pölyyntyvät ja likaantuvat helposti.
2. Porraskäytävien palo-ovet kuntoon
Ovipumpun pitää sulkea ovi kunnolla, ja lukkokielten pitää naksahtaa paikalleen. Ovea ei saa teljetä auki. Palon alkuvaiheessa oven pitää pysäyttää etenkin savun leviäminen ja myös palon eteneminen, vaikka palo alkaisi kovalla paineella, esimerkiksi räjähdysmäisesti.
3. Lukot auki poistumisteillä tiloja käytettäessä
4. Poistumisreitit riittävän leveiksi
Uloskäytävien ja kulkureittein pitää olla vapaita ja riittävän leveitä. Niihin ei saa varastoida mitään ylimääräistä tavaraa, sillä se lisää palokuormaa eli ruokkii tulta palon sattuessa.
5. Päivitä pelastussuunnitelma
Pelastussuunnitelmaan kirjataan toimintaohjeet ja merkitään vastuuhenkilöt, jotka tulipalon tai muun hätätilanteen sattuessa ohjaavat asiakkaat ulos rakennuksesta. Suunnitelma pitää päivittää vuosittain ja aina, jos vastuuhenkilöt vaihtuvat tai tiloja muutetaan.
Birgitta Suorsa
Tiesitkö tämän?
Ihmishengen vaatineet tulipalot sattuvat useimmiten viikonloppuisin, kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Viime vuonna tulipaloissa menehtyi 67 ihmistä, tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä 24 ihmistä.
Ohjeet palavasta tilasta poistumiseen Kodin turvaoppaassa
Pelastussuunnitelman tekemisestä vinkkejä yrityksille Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin sivulla