Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Viialainen: Palvel…

Uutinen

SAK:n Matti Viialainen: Palveludirektiivistä tasapainoinen kokonaisuus

Matti Viialainen

– Ministeritason sopu EU:n palveludirektiivistä vastaa varsin pitkälle SAK:n ja eurooppalaisen ay-liikkeen tavoitteita. Palvelujen tarjonta sisämarkkinoilla helpottuu, mutta työehdot määräytyvät aina työntekomaan mukaan. Esimerkiksi virolaisten tai puolalaisten yritysten on siis noudatettava suomalaisia työehtosopimuksia, jos ne tarjoavat palvelujaan Suomessa, sanoo SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen.

– Lopputulos on voitto myös EU:n uskottavuudelle. Kemikaaliasetuksen ja budjettiraamin kanssa sopu palveludirektiivistä osoittaa, että EU sittenkin kykenee myös tekemään päätöksiä. Sitä tarvitaan, sillä muutoin Eurooppa ei pysty luomaan työttömyyden tuntuvaan alentamiseen tarvittavaa talouskasvua, Viialainen painottaa.

Viialaisen mukaan direktiivi on tasapainoinen kokonaisuus. Se on tappio sekä markkinoiden avaamista vastustaneille vanhojen suurten jäsenmaiden protektionisteille että niille, jotka olisivat halunneet direktiivin varjolla päästä eroon työntekomaan työehdoista, ay-liikkeestä ja lakko-oikeuksista.

– Suomalaisten palveluyritysten on nyt tartuttava avautuviin mahdollisuuksiin, jotta alan työntekijöille syntyy lisää työtilaisuuksia myös palvelujen viennissä. Direktiivi ei ole vesitetty nahkapäätös. Suomalaisista yrityksistä valtaosa pääsee sen voimaantulon jälkeen helpommin aiemmin melko suljetuille Keski-Euroopan palvelumarkkinoille, Viialainen huomauttaa.

– Julkisten palvelujen, vuokratyön, kuljetuspalvelujen, rahapelien ja verotuksen sulkeminen direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle oli sinänsä järkevää ja tarpeellista. Euroopan parlamentissa MEP Lasse Lehtisen aloitteesta käynnistetty valmistelu ns. tilaajanvastuun ja rajat ylittävän kanneoikeuden toteuttamisesta koko EU:ssa on tärkeä jatkohanke. Sille on syytä toivottaa menestystä, sillä sisämarkkinoilla vapauden ja vastuun on oltava tasapainossa, Viialainen korostaa.

Lisätietoja

Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250