Ihalainen kehottaa elokuva- ja tv-tuottajia laittamaan alan työehtoasiat kuntoon
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen on kuunnellut elokuva-alan huolia ja ilmaissut tukensa alan ammattiliitoille, Teatteri- ja Mediatyöntekijöille (TeMe) sekä Suomen Elokuva- ja Videotyöntekijäin Liitolle (SET).
– SAK:n pitää tärkeänä, että jäsenliittojen ja jäsenten työehtoasiat ovat kunnossa, sanoo Lauri Ihalainen. Hän korostaa, että työehtosopimus on normaali osa terveitä työmarkkinoita. Työehtosopimuksella sovitaan alan pelisäännöistä ja työsuhteen ehdoista.
Elokuva- ja tv-tuotannot ovat toistaiseksi ilman yleissitovaa työehtosopimusta. Elokuvatuottajat ovat nyt alkaneet järjestäytyä ja kantavat näin osansa työnantajavastuusta.
– Tämä on tervettä kehitystä, sillä vain sopimuksia ja lakia noudattamalla elokuva-alan vääristynyt kilpailu oikenee ja työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti, Lauri Ihalainen muistuttaa.
Pelokkuuden ilmapiiri on todellinen ongelma alalla. Tätä ruokkivat viestintäalan suuret koulutusmäärät. Harjoittelijatulva ja halpatyövoima vääristävät ja vaikeuttavat normaalia kilpailutilannetta.
Ammattiliittojen mukaan alalle valmistuu niin paljon väkeä, että koko henkilöstö voidaan vaihtaa kolmen vuoden välein. Viestinnän koulutuspaikkoja oli Suomessa vuonna 2004 noin 2 900 ja vuonna 2010 viestinnän ammattilaisia tarvitaan 2 500 henkilöä. *)
SAK, TeMe ja Suomen Journalistiliitto haluavat yhdessä uudistaa elokuva- ja av-alan sekä tv-tuotantojen toimintakulttuuria. Työnantajien ja työntekijöiden on sitouduttava alan pelisääntöihin ja rahoittajien on kannettava vastuunsa rahoittamistaan tuotannoista. Lauri Ihalainen muistuttaa, että yhteiskuntavastuu kuuluu myös luoville aloille ja taiteelliseen työhön.
– Ongelmat saadaan korjattua vain yhteisellä vastuulla ja solidaarisuudella. Myös Suomen elokuvasäätiön ja Yleisradion tulee julkista tukea jakavina tahoina kantaa vastuunsa ja sitoutua alan työehtosopimukseen. Tätä periaatetta tukee myös uusi tilaajavastuulaki. Halvalla tuotetut kulttuuripalvelut tai piittaamattomuus tilaajan tai rahoittajan vastuusta eivät sovi julkisen palvelun konseptiin, muistuttaa Lauri Ihalainen.
*) Lähde: Viestintäkoulutuksen nousukäyrä. Viestintäalan ammattikuvat ja koulutustarpeet -hankkeen loppuraportti. Tampereen yliopiston Tiedotusopin laitoksen julkaisuja C 40/2006. ESR-rahoituksella asiaa on tutkinut mm. tutkija Pentti Raittila